latinica  ћирилица
22/02/2019 |  10:26 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Beograd će dobiti spomenik herojima sa Košara

Beograd će ovog ljeta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama na Kosovu u vrijeme NATO agresije, podići spomenik u čast herojima sa Košara, pišu Večernje novosti.
Pukovnik Ljubinko Đurković u posjeti vajaru Miši Roganu (Foto:ST/V. LUKIĆ) -
Pukovnik Ljubinko Đurković u posjeti vajaru Miši Roganu (Foto:ST/V. LUKIĆ)

Mjesto spomenika, navodi list, još nije definitivno odabrano, a najvjerovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara koji nosi njihovo ime.

Iza inicijative da se u Beogradu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Јugoslavije stoji njihov ratni komandant, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

On je izrazio nadu da će ovo obilježje biti postavljeno do 23. juna kada se obilježava 20 godina od odbrane karaule Košare.

- Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant ovim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene, kao i čitav naš narod, da im se odužimo. Raduje me što je iza ove inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja - rekao je Đurković.

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umjetnička vizija herojstva oficira i vojnika Vojske Јugoslavije naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Bitka na Košarama ili "Pakao Košara" bila je bitka između pripadnika Vojske Јugoslavije i pripadnika takozvane oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom.

Poslije teških borbi Vojska Јugoslavije je uspjela da porazi napadača i spriječi njihov ulazak na Kosmet.

Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Јugoslavije i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Јugoslavije.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presijecanje komunikacije između jedinica Vojske Јugoslavije u Đakovici i Prizrenu, kao i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada.