latinica  ћирилица
22/02/2019 |  12:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Za sufinansiranje naučno-istraživačkog rada 1,2 miliona maraka

 Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević potpisao je danas u Banjaluci ugovore sa koordinatorima najbolje vrednovanih projekata prema konkursu za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata za koji je izdvojeno 1.230.000 KM.

Rajčević je rekao da će ovim srestvima biti sufinasirana 124 projekta, i to 24 iz oblasti inženjerstva i tehnologije, 34 iz prirodnih nauka, 15 iz poljoprivrednih, 25 iz medicinskih, 19 iz društvenih i sedam iz humanističkih.

- Tokom današnjeg sastanka imali smo i vrlo konstruktivnu i otvorenu raspravu o planiranim aktivnostima Ministarstva - izjavio je Rajčević novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja.

Razvoj novih polimernih aditiva za hibridne solarne ćelije visokih performansi”, naziv je ideje koja je rukovodioca studentskog programa hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Milicu Balaban svrstalo na listu onih kojima je resorno ministarstvo sa 13.000 maraka odlučilo da pomogne.

Tim koji čine i članovi Univerziteta u Tokiju i Fakulteta za tehnologiju polimerov iz Slovenije imaju za cilj da uz pomoć novih materijala povećaju efikasnost i stabilnost solarnih ćelija.

- U prevodu, ako, na primjer, imate bateriju i ako u nju ubacite ove čestice na kojima mi radimo, a za koje postoji velika vjerovatnoća da će da funkcionišu i da uspiju, rok trajanja te baterije će biti produžen - ističe Balaban.

Pomoć resornog ministarstva u visini od 10.000 maraka, zaslužio je i projekat doc. dr Јelene Krunić sa medicinskog fakulteta u Foči. Ona i njen tim planiraju da uvođenjem najnovijih sredstava u terapiji inficiranog kanala korijena zuba.

- Sa ovim problemom suočava se oko 80 odsto stanovništva, a u pojedinim slučajevima, inficirani korijen zuba može da prouzrokuje brojna kardiovaskularna oboljenja. Iz ovakvih projekata, a nadam se da će takav da bude i moj, proizašli su mnogi magistarstki radovi i naučna istraživanja - dodala je Krunić.

Ovo nije prva godina kako resorno ministarstvo kroz finansijsku podršku pokušava da pomogne naučno-istraživački rad. U proteklih pet godina za ove namjene izdvojeno je više od tri miliona maraka.