latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:12 | Autor: SRNA

"Srbi povratnici da popune srpski Klub u Domu naroda u FBiH"

Srbi povratnici u Federaciji BiH treba da popune Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba Đorđe Radanović.

- To bi, uključujući i funkciju potpredsjednika FBiH, trebalo da važi i za ključne pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima vlasti - rekao je Radanović na konferenciji za novinare koji je organizovao Savez srpskih udruženja u FBiH.

On je izrazio nezadovoljstvo i politikom zapošljavanja Srba u FBiH, iako je to pravo srpskom, kao konstitutivnom narodu u BiH, zagarantovano ustavima kantona, ali od rata do danas Srba nema u kantonalnim ministarstvima u procentu definisanom prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

- Od 329 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo zaposleno je samo 10 Srba, a na rukovodećim mjestima nema nijednog Srbina, jer se na tim pozicijama nalazi 17 Bošnjaka i dva Hrvata - precizirao je Radanović.

On je dodao da popis iz 1991. godine političkom Sarajevu služi samo za popunjavanje Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, te ocijenio da je cilj te politike minimiziranje srpskog političkog faktora.

Radanović je predstavio inicijativu Saveza srpskih udruženja u FBiH, koja se odnosi na podnošenje zahtjeva Vladi Kantona Sarajevo i gradu Sarajevo za promjenu naziva ulica u Kantonu Sarajevo i vraćanje antifašističkih naziva ulicama.

On je naveo da će Sarajevo uskoro slaviti 6. april kao Dan oslobođenja grada, ali da sve vrijeme od rata u BiH vlasti tog grada i druge političke bošnjačke strukture uporno izbjegavaju da kažu da je u oslobađanju Sarajeva 1945. godine učestvovalo 80 odsto srpskih vojnika, pripadnika Petog krajiškog korpusa i Romanijske brigade.

Radanović je napomenuo da su imena komandanata tih jedinica, narodnih heroja Slavka Rodića i Pera Kosorića, kao mnogih drugih narodnih heroja, poput Vojislava Kecmanovića Đede, Vase Miskina, Marije Bursać, Radojke Lakić, Moše Pijade i drugih srpskih heroja i znamenitih ličnosti odavno u Sarajevu zamijenjena imenima iz bošnjačkog korpusa ili po nekom drugom kriterijumu, pa tako danas postoje Teheranski trg, Pehlivanuša, Ulica Zlatnih ljiljana, Mladih muslimana.

- Toliko o multietničkom i antifašističkom Sarajevu - dodao je Radanović.