latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:12 | Autor: SRNA

Simić: Srbi u FBiH se osjećaju nesigurno

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih Republike Srpske Ignjat Simić rekao je danas u Sarajevu da federalne vlasti čine sve da se Srbi u FBiH osjećaju nesigurno i da mu se "ponekad čini da veća prava uživaju ilegalni migranti koji su preplavili BiH, nego Srbi povratnici u FBiH".
Đorđe Radanović i Ignjat Simić - Foto: SRNA
Đorđe Radanović i Ignjat SimićFoto: SRNA

Simić je ukazao na težak položaj srpskog naroda koji je odlučio da živi ili da se vrati na područje FBiH.

On je istakao da bi Srbi bili veoma zadovoljni kada bi u FBiH uživali makar 50 odsto prava koja Bošnjaci i Hrvati imaju u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, opustošena i razorena srpska naselja i nakon 24 godine "krase" lokalne zajednice u FBiH, na čijoj teritoriji je uništeno ili oskrnavljeno oko 80 odsto srpske imovine, crkava, grobalja.

On je istakao da u FBiH nema nijedna opština u kojoj nema porušenih srpskih naselja ili "latentnih administrativnih prepreka" koje stoje na putu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava pripadnicima srpkog naroda.

"Samo još nedostaju table na kojima piše `Zabranjen povratak Srba u FBiH`", dodao je Simić na konferenciji za novinare koji je organizovao Savez srpskih udruženja u FBiH.

On je pozvao institucije vlasti u FBiH i Republici Srpskoj, kao i medije da se sa većom pažnjom usmjere ka rješavanju statusnih pitanja Srba u FBiH, koji u sve većoj mjeri razmišljaju o odlasku u inostranstvo u potrazi za boljim životom, dostojnim čovjeka.