latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:52 | Autor: SRNA

Vučić: Srbi ne treba da ulaze u "kosovsku vojsku"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Albanci na Kosovu i Metohiji žele da uključe što više Srba u takozvanu kosovsku vojsku, te pozvao Srbe da to ne čine.
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll)Foto: TANЈUG

- Sada im idu konkursi za kosovsku, odnosno albansku vojsku i naročito na tome insistiraju u Kosovskom Pomoravlju u srpskim selima, od Gornjeg Kusca do Novog Brda, do Pasjana, Parteša, Donje Budrige i drugim. Hoće da pokupe najveći broj Srba za "kosovsku vojsku" - rekao je Vučić za Televiziju Prva.

On je danas u Raškoj nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije naveo da je upoznat o tome da ljudi iz Štrpca i Gračanice imaju sve većih problema sa dopremanjem namirnica iz centralne Srbije, te da čak i na sjeveru Kosova ima problema, jer Albanci organizuju pograničnu policiju da provjeravaju kako je roba stigla i otimaju je.

Vučić je naglasio da svakog dana na Kosovu i Metohiji srpskom narodu prijete, te da je poruka Srbije da će čuvati mir i stabilnost, ali da to niko ne treba da shvati kao znak slabosti, jer Beograd neće dozvoliti nikome, pa ni Prištini, da napadne srpski narod.

On je istakao da se u Prištini ponašaju neodgovorno, da nisu ispunili ono što piše u Briselskom sporazumu o zajednici srpskih opština, da su uveli takse od 100 odsto na srpsku robu, želeći da unište srpski narod na Kosmetu, da ga proteraju sa svojih vjekovnih ognjišta, ali i da nanesu ekonomsku štetu Srbiji.

Prema njegovim riječima, Srbija tu štetu može da istrpi, ali neće odustati od nacionalnih i državnih interesa.