latinica  ћирилица
22/02/2019 |  15:32 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Ekonomski fakultet u I. Sarajevu i Zavod za zapošljavanje potpisali memorandum

Memorandum o saradnji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je danas potpisan na Palama, pružiće podršku mladima u zapošljavanju i samozapošljavanju, učešću u projektima i studentskim praksama.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je novinarima da je Memorandumom definisana saradnja s ciljem zapošljavanja mladih i pružanja stručne prakse studentima.

On je dodao da je razgovarano o mogućnostima stvaranja poslovnih inkubatora, odnosno ideji Ekonomskog fakulteta, u kojoj će Zavod participirati kroz svoje projektne fondove.

- Cilj Zavoda jeste da forsiramo mlade da pokreću bizis kroz samozapošljavanje - istakao je Vujičić.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić zahvalio je Vujičiću što je prepoznata potreba saradnje dvije institucije da bi studenti stečeno znanje primjenjivali u praksi.

- Memorandum sadrži klauzulu koja kaže da ćemo u područjima od zajedničkog interesa sarađivati, a to je da prilagodimo naše nastavne sadržaje potrebama tržišta rada, što će mladima omogućiti da se zapošljavaju - rekao je Božić.

Prema riječima Božića, od Zavoda Srpske očekuju se povratne informacije o tome koja znanja i vještine treba da imaju diplomirani studenti Ekonomskog fakulteta i da se u tom smislu prilagođavaju programi.

- Želimo da na bazi povratne informacije prilagođavamo kvalitet naših diplomiranih studenata, te da se kroz zajedničke aktivnosti brže i lakše zapošljavaju na različitim poslovima. Prije svega, misli se kroz razvoj vlastitih poslovnih ideja i samozapošljavanja - rekao je Božić.

On je naveo da je Fakultet pokrenuo aktivnost koja je nazvana "Studenski preduzetnički inkubator" gdje je danas razgovarano sa prvom grupom prijavljenih kandidata, i to sa studentima, kao i onim koji su diplomirali ali su još nezaposleni, te srednjoškolcima.

Božić ističe da ideja inkubatora jeste da pomogne studentima u razvoju njihovih poslovnih ideja, da ih međusobno povezuju sa kontaktima koje Fakultet ima sa poslovnom zajednicom, institucijom poput Zavoda za zapošljavanje, sa finansijskim sektorom.