latinica  ћирилица
22/02/2019 |  16:11 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Samo Helikopterski servis ima pravo da obavlja vazdušni medicinski transport!

Kompanija VDH aero, čijim helikopterom je nuđena usluga vazdušnog medicinskog transporta unutar i van Republike Srpske, nikada nije podnijela zahtjev za izdavanje Potvrde vazdušnog operatera, potvrđeno je iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. To u praksi znači da nemaju odobrenje za ove djelatnosti, koje je nudila privatna zdravstvena ustanova Helt ekspres iz Banjaluke.

Vazdušni medicinski transport može da vrši samo Helikopterski servis Republike Srpske, poručuju iz Inspektorata Republike Srpske.

Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH poručuju da je za usluge komercijalnog vazdušnog prevoza za naknadu ili iznajmljivanje, potrebna Potvrda vazdušnog opratora, koju kompanija VDH aero nikada nije zatražila. Ističu, međutim, da ne raspolažu ni dokazima da je VDH obavljao komercijalne letove za naknadu.

- S tim u vezi, u skladu sa propisima koji regulišu rad BHDCA, trenutno ne postoji nijedan osnov za reakciju i aktivnosti u konkretnom slučaju. Želimo da istaknemo da BHDCA ne može na osnovu marketinških kampanja u medijima ili bilbordima, preduzeti nikakve mjere, pogotovo što se u konkretnom slučaju ne reklamira operater ili vlasnik vazduhoplova, nego je u pitanju privatna zdravstvena ustanova nad kojom BHDCA nema nadležnost - stoji u saopštenju Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Reagovao je zato Inspektorat Republike Srpske, koji je privatnoj zdravstvenoj ustanovi Helt ekspres, koja je nudila usluge medicinskog transporta helikopterom kompanije VDH aero, zabranio dalje oglašavanje i obavljanje ove usluge.

- S obzirom da je članom 107. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano da se u privatnim zdravstvenim ustanovama ne mogu pružati zdravstvene usluge iz oblasti hitne medicinske pomoći, inspektor će zdravstvenoj ustanovi rješenjem zabraniti obavljanje i reklamiranje usluga sanitetskog transporta pacijenata helikopterom - saopštio je Inspektorat Republike Srpske.

Postavlja se pitanje, kako je uopšte moguće javno oglašavati i nuditi uslugu, koja evidentno nije legalna. I dok iz inspektorata poručuju da je direktor privatne zdravstvene ustanove u zvaničnoj izjavi rekao da je bilbord postavljen prije nekoliko dana i da nije obavljen nijedan vazdušni medicinski transport, nama je, u kratkom telefonskom razgovoru, rekao da nikada nije ni oglašena ta usluga, iako je to vidljivo i na društvenim mrežama i na reklamnim panoima.

Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, potencijalnim korisnicima takvih usluga poručuju da se eventualnim korišćenjem usluga suprotno Zakonu, ugrožava bezbjednost, i da je takve aktivnosti potrebno prijaviti Direkciji.

Podsjećamo, Vazdušni medicinski transport u Republici Srpskoj izvodi Helikopterski servis Republike Srpske, na osnovu sporazuma potpisanog sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Transport se vrši u helikopteru koji je opremljen neophodnom medicinskom opremom, po posebnoj proceduri, uz odobrenje stručnih timova nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta i njegove sposobnosti da izdrži transport.