latinica  ћирилица
22/02/2019 |  17:47 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Savez srpskih udruženja u FBiH zatražio da Dom naroda popune Srbi povratnici

Savez srpskih udruženja u Federaciji BiH uputio je kantonalnim, gradskim i opštinskim vlastima u Sarajevu inicijativu da se vrate predratni nazivi ulica. To je, kažu, test na kojem će partije koje ističu multietničnost pokazati da li su Srbi u glavnom gradu BiH? Za sada se, ističu u Udruženjima, Srbi povratnici u Federaciji nisu osjećali bezbjedno zbog diskriminacije i opstrukcija.

Trg 10. krajiške narodnooslobodilačke udarne divizije, koja je sa romanijskim brigadama 6. aprila 1945. oslobodila Sarajevo preimenovan je u Teheranski. Obezvrijeđene su i zasluge jednom od oslobodilaca Peru Kosoriću, ali i Vojislavu Kecmanović, predsjedniku ZAVNOBIH-a.

- Stranke u Federaciji se ponose i diče antifašizmom kao tekovinom, a sve antifašiste i ljude koji su oslovodili Sarajevo su pomeli sa ulica Sarajeva. Ne možete doći pred vječnu vatru i staviti vjenac oslobodiocima Sarajeva, a da ne kažete ko su bili oslobodioci - ističe Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

- Od 329 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo zaposleno je samo 10 Srba, a na rukovodećim mjestima nema nijednog Srbina, jer se na tim pozicijama nalazi 17 Bošnjaka i dva Hrvata - precizirao je Radanović.

On je dodao da popis iz 1991. godine političkom Sarajevu služi samo za popunjavanje Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, te ocijenio da je cilj te politike minimiziranje srpskog političkog faktora.

Ni od Srba, kojima je popunjen federalni Dom naroda, Srbi povratnici u Federaciju ne očekuju zaštitu. Ignjat Simić, predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih Republike Srpske se pita zašto to ne bi bio neko od povratnika koji bi zastupali interese ljudi koji žive u tim sredinama.

Povratak Srba u Federaciju, kažu, nije sprečavala politika ostanka u Srpskoj, već suptilne administrativno-pravne opstrukcije - od manipulisanja vlasništvima nad imovinom, pa do navodne neisplativosti elektrifikacije srpskih sela.

- U Smoluću kod Lukavca oko 2.000 Srba izrazilo je želju da se vrati. Boravili su tri godine i odustali. Danas su tu samo ruševine i deponija - ističe Simić.

Savez srpskih udruženja u Federaciji BiH iznosi podatak da u sve i jednoj opštini u Federaciji postoji po bar jedno srpsko selo u koje se niko nije vratio, kao i da je 80 odsto srpske imovine devastirano nakon rata.