latinica  ћирилица
22/02/2019 |  18:15 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Rok ističe - ko ima nadležnost za reakreditovanje visokoškolskih institucija?

Direktor Agencije za razvoj visokoškolskog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH Enver Halilović optužio je ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Srđana Rajčevića da blokira rad ove Agencije.

Rajčević se, kaže, drži odluke Vlade Republike Srpske iz 2016. kojom je predstavnicima Srba u Upravnom odboru agencije zabranjeno da usvoje jedinstveni akt za akreditaciju svih visokoškolskih ustanova u BiH. Ministar Rajčević i danas upozorava: Halilović insistira na donošenju normi, koje su za Srpsku sporne, čime bi bila derogirana nadležnost Agencije iz Republike Srpske.

Rajčević ne dozvoljava Agenciji na nivou BiH da učestvuje u akreditaciji visokoškolskih ustanova, tvrdi direktor bh. agencije za razvoj visokoškolskog obrazovanja Enver Halilović. Zasmetalo mu je i to što se Rajčević drži odluke Vlade Srpske iz 2016. godine kojom je spriječeno donošenje jedinstvenog akta na nivou BiH za akreditovanje univerziteta. Kaže da tu nije riječ ni o kakvom prenosu nadležnosti.

Halilović je naveo da Rajčević ne dozvoljava agenciji na nivou BiH da učestvuje u akreditaciji visokoškolskih ustanova /što joj je nadležnost/, osim da izvršava naloge i dopise Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

Po riječima Halilovića, Savjet ministara je dva puta obavezivao bh. Agenciju da donese jedinstven akt na zajedničkom nivou. To nije urađeno zbog pomenutog zaključka Vlade, kojeg se Rajčević i danas drži. Navodi i da su u Evropskoj delegaciji rekli da univerziteti bez akreditacije ne mogu da konkurišu za programe `Erazmus plus`, koji donose prihode javnim univerzitetima. Međutim, od Halilovićevog stava ograđuje se njegov zamjenik Slobodan Stanić. Za razliku od svog šefa, uvjeren je da vremena za postizanje dogovora još ima i da Halilović čini još jedan i nizu pogrešnih koraka.

- U utorak, 19. februara, imali smo važan sastanak sa predstavnicima Republike Srpske na kojem se osjetilo da postoje elementi za postizanje kompromisa u ovom važnom trenutku, a to nije prepoznato, niti iskorišteno da se usmjeri u rješavanje problema - izjavio je Stanić.

U Ageniciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske kažu da je Republika Srpska dostavila svoj prijedlog članova Komisije za akreditaciju, ali da to Agenciji na nivou BiH ne odgovara. Oni zapravo žele da im se dostave imena, pa da onda oni biraju ko će biti članovi za Akreditaciju, što uopšte nije u skladu sa Zakonom i čime se uslovljava i čitav proces. Ministar Rajčević i danas ponavlja: bilo je pokušaja da se postigne dogovor, ali Halilović odbija da o tome razgovara.

- Mi imamo ustavne okvire i nećemo odustati od naših prava kao državotvornog entiteta. To je crvena linija ispod koje nećemo preći - kategoričan je ministar.

Rajčević i danas ponavlja da cjelokupan sistem može biti paralizovan ako se ne ispoštuje rok Delegacije EU da do 31. marta bude završeno reakreditovanje ustanova koje bi onda bile upisane u registar koji vodi Agencija na novu BiH.