latinica  ћирилица
22/02/2019 |  22:01 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Kovačević: Građani postali taoci nesređenih odnosa u bošnjačkom političkom korpusu (VIDEO)

Svi građani, i Republike Srpske i Federacije BiH, od vremena izbora pa do danas, su postali taoci nesrđenih odnosa u bošnjačkom političkom korpusu i nemogućnosti da se oni dogovore na koji način će da učestvuju u Savjetu ministara, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, gostujući u emisiji Post faktum RTRS-a.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Istakao je da u SNSD-u konstantno imaju osjećaj da se pri formiranju vlasti na nivou BiH ide jedan korak naprijed, a tri ili četiri koraka nazad.

- Moram da podsjetim da smo prije mjesec dana imali prvi sastanak SNSD-a i SDA, i to SNSD kao pobjednička stranka u Republici Srpskoj, a SDA kao stranka koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom narodu. Samo dan poslije tih razgovora imali smo najavu inicijative SDA o promjeni imena Republike Srpske, što je potpuno nedopustivo i krajnje uvredljivo za nas u SNSD-u i sve građane Republike Srpske - rekao je Kovačević.

On je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović ponovo i nakon zadnjeg sastanka sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, vratio stvari unazad.

- Bakir Izetbegović je sramnim izjavama o srpskom narodu i Kosovu opet sve stvari vratio unazad. Mi stvarno vjerujemo, mi se nadamo da će oni u bošnjačkom političkom korpusu da se uozbilje i da će. pošto se bave poliitkom, početi da rade svoj posao. Nadamo se da će prestati sa provokacijama, da će se posvetiti formiranju vlasti i početi da brinu o građanima i Republike Srpske i Federacije BiH - naglasio je portparol SNSD-a.

On je izjavio da SNSD nema puno stvari oko kojih se može složiti sa SDA.

- Ono oko čega se možemo složiti sa Bakirom Izetbegovićem jeste da se Savjet ministara sastavlja na isti način kao što je sastavljena i BiH. BiH je sastavljena od entiteta i ljudi koji imaju legitimitet entiteta sastavljaju Savjet ministara - objasnio je Kovačević.

Istakao je da očigledno ne postoji konsenzus oko članstva u NATO, te dodao da buduću saradnju sa strankama u Federaciji oko formiranja vlasti u BiH vidi kroz Dejtonski sporazum i Evropske integracije. Sve ostalo je, kaže, stvar dogovora.

- I iz Brisela je već u dva navrata rečeno da put ka evropskim intergracijama nema nikakve veze sa NATO - rekao je on.

Kovačević je poručio da SNSD ne bira partnera u Federaciji BiH, već poštuje volji građana Federacije BiH.

- Mi moramo da poštujemo volju građana u Federaciji na isti način na koji stranke iz Federacije moraju da poštuju volju građana Republike Srpske, što oni često, nažalost, ne čine - naglasio je potrparol SNSD-a.

Emisiju Post faktum pogledajte na sljedećem linku.