latinica  ћирилица
23/02/2019 |  15:48 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Konstitutivnost Srba u FBiH mrtvo slovo na papiru

Konstitutivnost Srba u Federaciji BiH mrtvo je slovo na papiru. Preostalih 3,6 odsto po popisu iz 2013. godine, tvrdi da su, osim što su obespravljeni, često i žrtve obećanja da će njihovo pravo na jednakost i konstitutivnost biti zaštićeno.

Mladi odlaze, stariji o svojim uskraćenim pravima ne smiju ni da govore. Rajka Đurić imala je hrabrosti da sa transparentom stane pred Presjedništvo BiH, ali uzalud.

- Očekujem od opštine da mi izda pravilnu dokumentaciju koja je oduvijek pratila moju imovinu - istakla je Đurićeva (april 2018. godine).

Јoš jedan primjer je i Milanka Kovačević. Do kraja 2014. godine borila se i jedva izborila da joj u povratnički dom na Ilidži priključe struju. Potom su joj i vodu uskratili.

Od Dejtona naovamo nizale su se nedaće Srba u ovom entitetu - od fizičkih napada, opstrukcije povrata imovine, do prijetnji, ucjena i prodaje imovine u bescijenje.

Posljedica svega toga je da Srba nema dovoljno ni da bi se konstituisao Federalni parlament.

- CIK nije mogao sa redovnih lista da nađe četiri Srbina za Predstavnički dom. Najbolji pokazatelj, nisu izabrali svoje predstavnike u Predstavnički dom, o tome se ćuti, samo se govori o Domu naroda - kaže Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Drago Kovač, potpredsjednik SNSD za Federaciju BiH navodi da od 600.000 Srba, koliko ih je u Federaciji BiH bilo 1991. godine, danas u ovom entitetu ih je manje od 50.000. Kovač, kako je rekao, nije siguran da li se radi o etničkom čišćenju ili nečemu sasvim drugom.

Sistematsko kontrolisana politika bošnjačkog nacionalnog korpusa oličenog u SDA, jasno i glasno upozoravaju Srbi u Federaciji, oni koji se usuđuju da govore. Sada smo statistička greška, a uskoro ćemo sasvim nestati, kaže Šehovac.

- Ako u određenoj sredini jedan narod pređe 80 odsto od ukupnog broja stanovnika, ne mora se poštovati odluka o konstitutivnosti ili o ravnopravnosti. Danas, juče i sutra je na sceni nešto novo, a to je suptilna diskriminacija protiv koje nema odbrane i još je efikasnija od ubistva, prebijanja, protjerivanja... - naglašava Šehovac.

Spas je u institucionalnoj i jedinstvenoj političkoj podršci Srpske i Srbije, kaže Šehovac i podsjeća da su i na posljednjim izborima birani politički podobni, a ne Srbi spremni da štite srpske interese.

Podsjeća, osim partija vladajućeg bloka u Srpskoj, izostala je podrška Srpskoj listi, i nestali su sasvim sa političke scene, svuda osim u kantonu 10.