latinica  ћирилица
23/02/2019 |  17:55 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

K. Dubica: Industrijska zona "Lipova greda" najperspektivnija u BiH

Industrijska zona "Lipova greda" u Kozarskoj Dubici, najperspektivnija je u Bosni i Hercegovini i sa najboljim geografskim položajem za investitore zbog blizine graničnih prelaza i Evropske unije, ističu u ovoj opštini. Investitore privlače i povlastice lokalne zajednice, kojima su im za kupovinu zemljišta u ovoj zoni omogućeni popusti od čak 99 odsto.

U "Lipovoj gredi", za sada su smještena tri preduzeća, a u toku su poslovni pregovori sa nekoliko ozbiljnih inostranih kompanija, koje bi trebalo da otvore pogone u ovoj dubičkoj poslovnoj zoni.

U dubičkoj Industrijskoj zoni "Lipova greda" izgrađen je pogon njemačke kompanije "Karl Kine", koja se bavi otkupljivanjem krastavaca korinšona.

Ove godine potpisali su ugovore o otkupu sa oko 200 domaćih poljoprivrednika. Neki od njih ugovor potpisuju već petu sezonu.

- Rod je bio dobar s obzirom kakva je godina. Mi smo obrađivali pola dunuma, od čega smo dobili šest tona proizvoda, uz zaradu od četiri do pet hiljada KM. Zadovoljni smo, jer nam zarada predstavlja dopunu kućnog budžeta - ističe Gordana Blagojević, MZ Međeđa kod Kozarske Dubice.

Prednost za proizvođače je blizina otkupnog preduzeća i mogućnost zarade.

Međutim, Industrijska zona "Lipova greda" odgovara investitorima, prije svega, zbog blizine graničnih prelaza i Evropske unije.

- Nama je važno da što svježiji krastavci idu u naše fabrike u Njemačku i da se on što prije upakuje, a odavde do graničnog prelaza imamo pola sata, tako da svježina ostaje sačuvana - naglašava Boško Čoprka, rukovodilac predstavništva preduzeća "Karl Kine" Kozarska Dubica.

U "Lipovoj gredi", za sada su smještena tri preduzeća.

U toku su poslovni pregovori sa nekoliko ozbiljnih inostranih kompanija, ali o ugovorima je rano govoriti, ističu u lokalnoj zajednici. Prednosti zone za investitore su brojne.

- Ipak je ovo zona sa sigurno najboljim geografskim položajem u BiH. Blizina auto - puta sa Hrvatskom i dva granična prelaza, blizina Banjaluke, Zagreba...Konstantno smo u pregovorima sa raznim tipovima firmi. Donesena je odluka o uslovima za ulazak u Poslovnu zonu koja omogućuje popuste od čak i do 99 odsto za kupovinu zemljišta - rekao je Darijan Babić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica.

U dubičku Industrijsku zonu "Lipova greda" do sada su investitori i lokalna zajednica uložili oko četiri i po miliona KM.