latinica  ћирилица
24/02/2019 |  08:16 ⇒ 25/02/2019 | 08:32 | Autor: RTRS

"Roma" i "Miljenica" favoriti za Oskare

Teatar "Dolbi", u Los Anđelesu, tokom sljedeće noći biće epicentar filmskih dešavanja.
Oskar - Foto: Agencije
OskarFoto: Agencije

Najprestižnije nagrade u svijetu filma, priznanja američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, čuveni Oskari biće dodijeljeni 91. put.

U kategoriji za najbolji film ove godine je nominovano osam filmova. Favoritima sa po 10 nominacija se smatraju britanski film Miljenica, crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. vijeku, i Roma, nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiku.

Miljenica je dobila i tri nominacije za glumačke nagrade. Olivija Kolman je kandidatkinja za najbolju glumicu. Za sporednu žensku ulogu nominovane su i Ema Stoun i Rejčel Vajs.

Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8.200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Marej Horvic za Glas Amerike.

Crni klanovac Spajka Lija, oštra satira o rasizmu u Americi, kandidat je za šest Oskara, dok je za sedam Oskara nominovan Crni panter, film o superheroju, Rajana Kuglera.

Zvezda je rođena zaradila je osam nominacija, među kojima za najbolji film, kao i za glavnu mušku ulogu za Bredlija Kupera, dok je Lejdi Gaga nominovana za glavnu žensku ulogu, a pozlaćenoj statueti može se nadati i zahvaljujući originalnoj pesmi Shallow.

Film o grupi "Kvin", Boemska rapsodija takođe je nominovan za najbolji film, a Rami Malek za najboljeg glumca.

U kategoriji najboljeg filma je i Zelena knjiga, čije su zvezde Vigo Mortensen i Maheršala Ali nominovani za glavnu i sporednu ulogu, kao i Potpredsednik – koji je doneo i nominacije za glavnu mušku ulogu Kristijanu Bejlu, Ejmi Adams za sporednu žensku ulogu, a Adamu Mekeju za režiju.

Diznijevi Incredibles i Ralph Breaks the Internet su u trci za najbolji animirani film.