latinica  ћирилица
24/02/2019 |  15:13 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Ugljevik: Obilježeno 26 godina od pogibije pukovnika Milana Јovića

U Ugljeviku je danas održana završna svečanost memorijalne manifestacije "Јovićevi dani" kojom je ove godine obilježeno 26 godina od pogibije heroja odbrambeno-otadžbinskog rata, komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Milana Јovića.
Ugljevik - "Јovićevi dani" - Foto: SRNA
Ugljevik - "Јovićevi dani"Foto: SRNA

Na svečanoj akademiji u Centru za kulturu "Filip Višnjić" nagrađeni su najbolji literarni radovi koje su osnovci pisali o temi "Spomenici su nijemi, ali mnogo govore", a srednjoškolci o temi "Danas bi bili očevi".

Literarni rad Miladina Filipovića iz Ugljevik Sela najbolji je u konkurenciji osnovaca, dok je rad Dušana Јovičića iz Ugljevičke Obriježi najbolji među srednjoškolcima.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Јovan Marinković rekao je da se lik i djelo pukovnika Јovića nikad neće zaboraviti dok je njegovih boraca i boračke organizacije. 

- Danas se sjećamo i ostalih 300 poginulih boraca iz Ugljevika na čijem je čelu bio pukovnik Milan Јović - rekao je Marinković novinarima.

On je naglasio da je obilježavanje ovakvih datuma važno jer se mladima prenose tradicije VRS koja je branila srpski narod i stvorila Republiku Srpsku.

O životu, radu i djelu pukovnika Јovića na svečanoj akademiji govorio je njegov saborac Ratko Đurković. 

- Milan Јović je bio oficir koji je obilježio Prvu majevičku brigadu VRS, imao je harizmu vođe, bio je čovjek koga su svi poštovali i protivnici i saborci. Milan je junak današnjeg doba - rekao je Đurković.

Organizatori manifestacije su opština Ugljevik i lokalna Boračka organizacija, a ovogodišnji događaji održani su pod sloganom "Da se ne zaboravi".

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić istakao je da poginuli borci ne smiju biti zaboravljeni i najavio da će opština Ugljevik podržavati sve događaje koji govore o odmbrambeno-otadžbinskom ratu.

Svečanoj akademiji predhodilo je polaganje cvijeća ispred spomen-statue slavnog komandanta Јovića na gradskom trgu u Ugljeviku.

Pukovnik Milan Јović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići predvodeći borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Pukovnik Јović je posthumno odlikovan Ordenom Nemanjića.