latinica  ћирилица
24/02/2019 |  20:49 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

Tusk upozorio Mejovu: Nema ustupaka

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je danas britansku premijerku Terezu Mej da joj lideri EU neće ponuditi ustupke u sporazumu o Bregzitu, sve dok ne omogući novo glasanje u Parlamentu i dokaže da ima podršku većine za određene izmjene trenutnog dogovora.
Tereza Mej i Donald Tusk - Foto: Screenshot
Tereza Mej i Donald TuskFoto: Screenshot

Tusk je svoj stav iznio Mejovoj tokom razgovora na marginama samita EU i lidera Arapske lige u egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik.

Mejova je nešto ranije obećala da će poslanicima do 12. marta omogućiti glasanje o njenom dogovoru sa Briselom.

Portal Politiko navodi, da je njena odluka o odgađanju glasanja u Parlamentu izazvala negodovanje među privrednicima i u opoziciji, koji su je kritikovali da Britaniju približava do ivice provalije ako ne bude nikakvog dogovora sa EU do 29. marta.

Britanski poslanici su u januaru odbacili dogovor između Mejove i Brisela, a ona je potom obećala da će nastojati da dođe do promjena sporazuma kako bi bio ratifikovan i čime bi se izbjegao "težak Bregzit".

- Tokom sedmice u Parlamentu neću iznijeti nikakav prijedlog na glasanje, ali ću osigurati da se to desi do 12. marta. Јoš možemo uz dogovor da napustimo EU 29. marta i to je ono na čemu radimo - istakla je Mejova.