latinica  ћирилица
26/02/2019 |  19:08 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Na Fakultetu bezbjednosnih nauka predavanje o prvoj svjetskoj trgovinskoj sili

Predavanje prof. dr Dragane Mitrović pod nazivom "Od socijalističke modernizacije do kineskog sna", održano je na banjalučkom Fakultetu bezbjednosnih nauka. Približiti prvu trgovinsku silu svijeta studentima, bio je cilj organizatora ovog predavanja - Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci i Fakulteta.

Nakon četrdesetogodišnje politike reforme i otvaranja, Kina je postala druga ekonomija svijeta i prva trgovinska sila.

Najpozvanija da studente zaiteresuje za ovu temu jeste Dragana Mitrović, vodeći domaći poznavalac savremene Kine i Istočne Azije.

- Kina je zemlja koja je veoma prisutna u regionu i koja je značajna za naše države, te stoga treba da je bolje poznajemo, da je razumijemo i da znamo kako da iz saradnje sa njom izvučemo ono što Kinezi nazivaju "obostranom korišću" - navodi Mitrovićeva.

Najmlađa članica Banjalučkog univerziteta, od početka je opredijeljena da širom otvori vrata domaćim i međunarodnim stručnjacima različitih profila.

- Nastojimo da našim studentima omogućimo da čuju druge i da imaju više informacija, da bi opet izrazili svoje stavove o svim važnim bezbjednosnim, pa i političkim pitanjima u svijetu - ističe doc. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Već naredne sedmice, 6. marta, Fakultet bezbjednosnih nauka slavi Dan fakulteta, pa će ugostiti delegacije prijateljskih univerziteta iz Moskve i Srbije.