latinica  ћирилица
28/02/2019 |  13:09 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Dodik: Prvi mart je privatna svetkovina Bošnjaka u BiH

Srpski član Predsjedništva ViH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da ne postoji zakon o praznicima BiH na koji su pristala sva tri konstitutivna naroda, što znači da 1. mart nije praznik i taj dan i dalje ostaje samo privatna svetkovina Bošnjaka u BiH.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

- Prvi mart se nikada neće slaviti u Republici Srpskoj, jer je to tragično podsjećanje na dan kada je u Sarajevu napadnuto sve na šta naš narod kao i ostali polažu pravo. Prvo su nas preglasali, potom napali najvažniji nacionalni simbol i konačno ubili srpskog svata - istakao je Dodik.

On je naglasio da insistiranje na tom datumu kao prazniku, koji Srbi nikada neće moći slaviti, pokazuje svu zaslijepljenost, prvenstveno bošnjačke politike, koja ni nakon 27 godina ne odustaje od politike koju simboliše upravo 1. mart.

- To nam pokazuje da u Sarajevu još živi ideja da nam mogu uzeti pravo glasa, paliti zastavu i ubijati narod. Za nas 1. mart nije, niti će ikada biti datum koji se može slaviti, ali jeste datum koji će nas trajno opominjati na to šta bi bilo da se nismo izborili za Republiku Srpsku - poručio je Dodik.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti BiH", dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Mjesec poslije nelegalnog referenduma 1. marta 1992. godine izbio je građanski rat, odnosno tragični sukob naroda u BiH.