latinica  ћирилица
28/02/2019 |  13:54 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

"Pozorište bez granica" u mjesnoj zajednici Potkozarje (FOTO)

Udruženje građana "Centar za mame" uz podršku Grada Banjaluka realizuje projekat "Pozorište bez granica" koji ima za cilj promociju kulture u prigradskim mjestima.
Pozorište bez granica - Foto: RTRS
Pozorište bez granicaFoto: RTRS

U mjesnoj zajednici Potkozarje glumci Gradskog pozoršta Јazavac izveli su predstavu "Put po svijetu na trotinetu" pred više od 100 učenika Osnovne škole "Milutin Bojić". Ovaj projekat ima za cilj promociju kulture u prigradskim naseljima u kojima kulturni i edukativni sadržaji nisu dostupni.

Koordinator projekta, Nikolina Aničić, izjavila je da je jedan od osnovnih ciljeva Udruženja građana "Centar za mame" organizacija aktivnosti na unapređenju kulture, veća dostupnost kulturnih sadržaja te približavanje umjestnosti trudnicama, majkama, djeci te porodici uopšte.

Pozorište bez granica (Foto: RTRS)

- U skladu sa ovim ciljem realizujemo projekat "Pozorište bez granica" uz podršku Grada Banjaluka i planiramo realizaciju sličnih aktivnosti u budućnosti – izjavila je Aničićeva.

Opšti projektni cilj je približiti djeci Banjaluke u ruralnim područjima pozorišnu umjetnost, naviku i kulturu odlaska u pozorište.

- Nadam se da će ovakvih i sličnih projekata biti još više u budućnosti jer sva djeca bez obzira gdje žive zaslužuju da uživaju u kulturi i kulturnim dešavanjima - izjavio je glumac Velimir Blanić.

Učenje djece o važnosti odlaska u kulturne ustanove i sticanje pozitivnih navika u ranom djetinjstvu koje se prenose na kasniju dob je od izuzetnog značaja.

- Kao škola sa ruralnog područja jako nam je bitno da ostvarimo kontakte sa kulturnim institucijama kao što su pozorišta. Važno je da naši učenici imaju ovakve sadržaje pošto je ovo seosko područje a kulturna dešavanja se uglavnom dešavaju u gradu - izjavio je Duško Petrović, direktor osnovne škole Milutin Bojić u Potkozarju.