latinica  ћирилица
02/03/2019 |  13:39 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Dmičić: Promjenom Ustava moguće regulisati vojnu neutralnost

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je danas na promociji Zbornika radova sa naučno-stručne konferencije "Ustav Republike Srpske, 26 godina kasnije" da bi Ustav trebalo mijenjatu u smislu onemogućavanja prenosa nadležnosti, kao i da je njegovom promjenom moguće regulisati vojnu neutralnost.
Promocija Zbornika radova - Foto: RTRS
Promocija Zbornika radovaFoto: RTRS

Dmičić je istakao da bi Ustav Republike Srpske trebalo da se mijenja u pravcu njegovog prilagođavanja osnovnim tokovima pravnog i političkog reformisanja države i društva ne samo na nivou entiteta, već i na nivou BiH u smislu onemogućavanja prenosa nadležnosti bez ustavom utvrđenog postupka.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je status vojne neutralnosti Srpske moguće regulisati donošenjem posebnog zakona o vojnoj neutralnosti Republike Srpske ili organizovanjem referenduma na kojem bi građani iskazali svoju volju za neutralnim statusom koji je potpuno komplementaran sa stavom Srbije o vojnoj neutralnosti.

- U privrednom i socijalnom dijelu ustavne materije trebalo bi da se unesu novi instituti od privrednih društava do jednakopravne zaštite javne i privatne imovine i svega onoga što treba u ustavnom tekstu da bude garant stabilnog statusa građana u Republici Srpskoj - objasnio je Dmičić.

Prema njegovim riječima, Ustav Republike Srpske trebalo bi mijenjati u pogledu ljudskih prava i sloboda od ukidanja smrtne kazne do omogućavanja prava djeteta i zaštite lokalne samouprave.

- Tu je i status predsjednika Republike Srpske u situacijama kada u toku mandata dođe do potrebe da se mandat skrati ili neka druga varijanta koja obezbjeđuje prirodnost stabilnosti u izbornom postupku predsjednika - zaključio je Dmičić.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja rekao je novinarima da u BiH ne može doći do ustavnih promjena na štetu Republike Srpske i bez koncenzusa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

U organizaciji Udruženja "Centar za lobiranje" u Banjaluci danas je promovisan Zbornik radova sa naučno-stručne konferencije "Ustav Republike Srpske, 26 godina kasnije".

Na skupu su govorili autori radova, profesori i stručnjaci u oblasti ustavnog prava, predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske i Udruženja "Centar za lobiranje" o mogućnostima promjene Ustava Republike Srpske na osnovu Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske krajem 2017. godine usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.