latinica  ћирилица
05/03/2019 |  14:48 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Višković: Sudovi i tužilaštva se nedovoljno bore protiv korupcije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Srpska ima zakonske mogućnosti za borbu protiv korupcije, ali da na tome nadležne institucije, poput sudova i tužilaštava, ne rade dovoljno.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Višković je naglasio da neće biti napretka na tom planu dok ljudi koji rade u ovim institucijama budu u situaciji da nikome ne polažu račune.

- Pozivam te institucije i ljude u njima da počnu raditi svoj dio posla. Kako vas nije sramota da primate platu za svoj nerad? - upitao je Višković tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Godišnjem revizorskom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2018. godinu i izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Srpske za 2017.

Kaže da će Vlada sa svog eskro računa uvijek posuditi novac kada se za to ukaže potreba, a nema drugog izvora.

- U tome ne vidim ništa loše. Naravno, nakon posuđivanja taj novac je po zakonu potrebno vratiti. Ministar finansija moraće dati ozbiljno obrazloženje kada bude tražio od Vlade da taj novac posudi i moraće da ispoštuje rokove vraćanja tih sredstava - napomenuo je Višković.

Ponovio je da od poslanika očekuje više konkretnih prijedloga i da će prihvatiti svaku dobronamjernu sugestiju, ako je sprovodiva.

Višković je rekao da Dom zdravlja u Tesliću nema na računu 1,5 miliona maraka kako tvrde pojedini poslanici, već da je u minusu 450.000.