latinica  ћирилица
06/03/2019 |  09:55 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Parlamet Srpske usvojio više izvještaja

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju dva Izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske i Izvještaje o radu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske, Pravobranilaštva Srpske i VSTS-a BiH za 2017. godinu. Poslanici su podržali građansku inicijativu koja će omogućiti uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj, uz zaključak da se pripremi Zakon koji će regulisati ovu oblast.

21.50 - Narodna skupština Republike Srpske je na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja za potpredsjednike Vlade Srpske izabrala ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić iz reda bošnjačkog i ministra pravde Antona Kasipovića iz reda hrvatskog naroda.

21.40 - Usvojeni izvještaji Fiskalnog savjeta za 2017. godinu

21.20 - Komisija Narodne skupštine Republike Srpske za izbor i imenovanja predložila je parlamentu Srpske da u skladu sa prijedlogom premijera Radovana Viškovića za potpredsjednike Vlade Srpske budu izabrani ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić iz reda bošnjačkog i ministar pravde Anton Kasipović iz reda hrvatskog naroda.

Komisija je večeras, u okviru tačke izbor i imenovanja, predložila Narodnoj skupštini da za predsjednika te komisije bude izabran narodni poslanik Radovan Vuković, a da Igor Žunić bude razriješen ove dužnosti.

Predloženo je i da Vuković bude izabran za člana u Administrativnoj komisiji, a Mirela Kajkut Zeljković za člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje.

Komisija za izbor i imenovanja predložila je da Dalibor Stević bude izabran za zamjenika predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje i člana Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku.

Predloženo je i da Željko Todorović bude izabran za spoljnog člana Odbora za ustavna pitanja, Ranko Karapetrović za spoljnog člana Odbora za lokalnu samoupravu, a Miladin Dragičević, Natalija Trivić i Tanja Tuleković za spoljne članove Odbora za Donju Gradinu.

Komisija je predložila Narodnoj skupštini da Borislav Radić, na lični zahtjev, bude razriješen dužnosti člana Nezavisnog odbora.

Komisija za izbor i imenovanja je za izbor dva spoljna člana Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine predložila parlamentu Nedeljka Mitrovića- prijedlog Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske, Milomira Savčića - prijedlog Boračke organizacije Srpske, Dragana Vrhovca - prijedlog Saveza ratnih vojnih invalida Srpske i Mikana Drljaču - prijedlog Srpskog pokreta nevladinih organizacija Spona.

Ovom tačkom apsolviran je dnevni red druge redovne sjednice Narodne skupštine Srpske, a predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović najavio je glasanje.

21.15 - Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa i Ujedinjene Srpske predložili su zaključke prema kojima Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa mogućnostima, planira sredstva za obezbjeđenje besplatnih udžbenika za socijalno osjetljive kategorije učenika koji pohađaju osnovnu školu u Srpskoj.

Prijedlogom zaključaka Narodna skupština daje podršku građanskoj inicijativi u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola.

Narodna skupština predlaže Vladi Republike Srpske da u narednom periodu izradi zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj.

20.30 - Poslanik SNSD-a Denis Šulić smatra da je potrebno pronaći sistemsko i trajno rješenje u narednom periodu radi obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj.

On smatra da, osim Vlade Republike Strske, opštine i gradovi iz svojih budžeta treba da finansijski podrže besplatne udžbenike za sve osnovce u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da je ova inicijativa dobra i da je treba podržati.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković rekao je da mora biti novca za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj, ako se ima u vidu da se milionska sredstva troše za manje bitne stvari.

Poslanik SP-a Andrea Dorić kaže da SP podržava ovu građansku inicijativu, te da je potrebno razgovarati i pronaći najbolja rješenja za njenu realizaciju.

19.40 - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da resorno ministarstvo u ovoj školskoj godini ne može podržati građansku inicijativu o uvođenju besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola, jer budžetom nisu predviđena sredstva za to.

Ona je dodala da je u ovogodišnjem budžetu Srpske za besplatne udžbenike predviđeno 980.000 KM, dok je za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj potrebno obezbijediti dodatnih 11 miliona KM.

Trivićeva je rekla da će ova godina proteći u analizi i uporednoj izradi socijalne karte koja ne podrazumijeva samo prava socijalnih kategorija, već i prava svih drugih kategorija u društvu u vezi sa ovom inicijativom.

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo od školske 2007. godine obezbijeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je do sada izdvojeno oko 11,5 miliona KM.

Član inicijativnog odbora za pokretanje ove građanske inicijative Duško Tadić smatra da bi, poštujući inicijativu koju je potpisalo 4.600 građana Republike Srpske, Narodna skupština u cijelosti trebalo da prihvati ovaj prijedlog.

18.50 - Goran Dimitrić iz banjalučkog "Urbis centra", koji se bavio izradom plana, rekao je u završnoj riječi o ovom prijedlogu odluke da su sa predstavnicima Eko zone Šipovo, koji zagovaraju odgađanje usvajanja ovog planskog dokumenta, imali dobru saradnju i da nije bilo primjedaba prilikom izrade zoning plana.

- Tokom izrade plana pribavljene su sve saglasnosti relevantnih organa i institucija, poput Zavoda za zaštitu spomenika i kulturno-istorijskog nasljeđa Srpske. Ovaj proces je prošao javni uvid i nije bilo primjedaba na plansko rješenje - naveo je Dimitrić.

On je rekao da je ovaj planski dokument usklađen sa prostornim planom Republike Srpske, te da se uvode uslovi i mogućnosti legalizacije postojećih objekata, ali i pravila za izgradnju novih objekata.

- Time se nastoji spriječiti urbicid na tom prostoru - rekao je Dimitrić.

18.30 - Ministar za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je na sjednici Narodne skupštine da se Prijedlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Јanjske otoke" štiti to područje od devastacije i bespravne gradnje.

Golićeva je podsjetila da je prostornim planom Srpske na tom području predviđena hidrocentrala snage 24 megavata, ali da resorno ministarstvo nije bilo za to.

Ona je tokom poslaničke rasprave navela da je problem u vezi s tim nastao 2005. godine kada je dato više od 100 koncesija za male hidrocentrale u Srpskoj i kada su potpisani ugovori prema kojima je na prostoru Šipova i Јanjskih otoka planirano 11 malih hidroelektrana.

- Јa to ne bih nikada potpisala. Može biti samo jedna hidrocentrala i sigurno je da će biti zaštićene Јanjske otoke. Predlažem da se usvoji ova odluka jer u suprotnom može nastati haos na tom području - ocijenila je Golićeva.

Poslanik SDS-a Darko Mitrić rekao je da je protiv Prijedloga odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Јanjske otoke", po skraćenom postupku, navodeći da su mu brojni mještani Šipova poručili da nisu za izgradnju mini hidroelektrane jer tvrde da bi to moglo da naruši prirodnu sredinu u tom području.

- Opšti interes ovdje moramo da stavimo ispred privatnog i pokušamo da ili povučemo koncesiju ili ovaj prijedlog - rekao je Mitrić.

Njegov stranački kolega Nebojša Vukanović ocijenio je da će pohlepa uništiti ovo društvo jer i dalje ima spremnih da unište prirodnu ljepotu da bi zaradili nekoliko stotina hiljada maraka.

- Od toga nikakve koristi nema država i ovdje je potrebna odgovornost prema zajednici - rekao je Vukanović i dodao da male hidroelektrane zapošljavaju minimum radnika.

17.46 - Nenad Bužanin iz "Eko zone - Šipovo" zamolio je u poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da se sa dnevnog reda povuče Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Јanjske otoke" i da se u smislu ekološke zaštite tog područja sačeka još neko vrijeme dok sve zainteresovane strane, kako kaže, mudro ne ocijene šta im je činiti.

Bužanin je tokom poslaničke rasprave o ovom prijedlogu rekao da će se povlačenjem plana stvoriti mogućnost da se predstojećim sastancima koje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju priprema sa predstavnicima opštine Šipovo i drugim zainteresovanim stranama, institucionalno definiše obim, obuhvat i nivo zaštite rijeka Pliva i Јanj sa rezervatom "Јanjske otoke" sa ili bez malih hidroelektrana.

- Ukoliko se takav korak ne uradi moguće je da bi to moglo proizvesti spor koji će postati teret razvoja lokalne zajednice i Srpske, umjesto da bude njegov zamajac. Bolje je da se investitoru koji namjerava da napravi malu hidroelektranu ponudi i pomogne na sve načine da izgradi na primjer hotel u Јanjskim otokama - rekao je Bužanin.

17.15 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze, a poslanici razmatraju Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Јanjske otoke", po skraćenom postupku.
Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zaključka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj - građanska inicijativa.

15.21 - Prijedlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Јanjske otoke", po skraćenom postupku, koji danas razmatra Narodna skupština Republike Srpske, propisuje se usvajanje tog plana za period od 10 godina, a s ciljem razvoja, uređenja, korišćenja i očuvanja prirodnih vrijednosti tog područja u Šipovu.

Goran Dimitrić iz banjalučkog "Urbis centra", koji se bavio izradom plana, rekao je u obraćanju poslanicima da ovaj planski dokument obuhvata uglavnom neizgrađeni prostor od oko 32,5 hektara.

Grafički predstavljajući ovaj prijedlog odluke i plan, Dimitrić je istakao da je riječ o najužem prostoru Јanjskih otoka koji se nalaze u centralnom području Šipova.

Nakon što Zoning plan područja posebne namjene bude usvojen u parlamentu, biće izložen na stalni javni uvid kod Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Šipovo i objavljen na internet stranici nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Donošenjem ovog plana, između ostalog, doprinijeće ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su se ugovorne strane obavezale da će razvijati i jačati saradnju u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u prijedlogu odluke.

14.45 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom" Banjaluka s ciljem njegovog prostornog razvoja u narednih 20 godina.
Obrazlažući prijedlog ove odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nosilac izrade prijedloga plana Nataša Vojvodić rekla je da je suština da se ograniči prostor koji je od posebne namjene za razvoj vazdušnog saobraćaja.

- Kroz tekstualni dio plana daju se uslovi i ograničenja na kontaktnom području da bi vazdušni saobraćaj bio na maksimalno bezbjednom i kvalitetnom nivou organizovan - istakla je Vojvodićeva.

Poslanici i vlasti i opozicije podržali su prijedlog ovog plana, koji dugoročno predviđa razvoj Aerodroma Banjaluka koji će doprinijeti razvoju privrede i turizma u Republici Srpskoj.

14.00 - Narodna skupština razmotrila je informaciju o predlaganju člana iz Republike Srpske u Regulatornu komisiju za električnu energiju BiH, u kojoj Vlada Srpske predlaže parlamentu da stavi van snage odluku o predlaganju člana u pomenutu komisiju iz Srpske i ponovi konkursnu proceduru.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić je u završnoj riječi o ovoj informaciji podsjetio da je Narodna skupština na 19. sjednici, održanoj 6. jula 2017. godine donijela odluku o predlaganju člana u DERK - Miodraga V. Simovića, a potom je putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa proslijedila Savjetu ministara na dalje postupanje.

- Od tada do danas nema nikakvih vijesti od navedenog ministarstva u vezi sa izborom i imenovanjem člana pomenute komisije. Očito je da je zakazala administracija u zajedničkim institucijama, pa dužnost člana iz Srpske obavlja lice kome je odavno istekao mandat. Zbog planskih aktivnosti razvoja sektora energetike potrebno je imati poptuno efikasno tijelo na nivou BiH koje će se baviti pitanjima iz svoje nadležnosti - rekao je Đokić.

13.40 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj o radu Pravobranilaštva u 2017. godini u kojem se navodi da je ta institucija imala u radu 83.607 predmeta od kojih je riješeno 30.810.
Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je danas da rezultati u 2017. godini pokazuju da postoje mogućnosti za unapređenje rada i da je ova institucija odlučna da na tom planu napravi dodatne pomake.

Šef Kluba poslanika SP-a Goran Selak rekao je tokom ranije poslaničke rasprave o radu Pravobranilaštva u 2017. godini da je ta institucija imala dobre rezultate u toj godini i da treba poboljšati uslove rada i izjednačiti njihova primanja sa onima koje imaju sudije i tužioci.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da rad pravobranilaca treba ojačati materijalno i kadrovski.

On je naveo da je problem što se rukovodstvo Pravobranilaštva dodvorava politici, dodavši da ti ljudi trebaju biti što odgovorniji, nezavisniji i samostalniji u poslu.

13.19 - Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je da će ulaganjem u Pravobranilaštvo Republike Srpske više biti zaštićen budžet Srpske.

Mazalica je naglasio da je pozitivno to što se smanjuje broj neriješenih predmeta na kojima radi Pravobranilaštvo.

- Ulaganjem u tu instituciju i njene kadrove još više ćemo zaštititi budžet Srpske u pogledu isplata odšteta koje mogu ugroziti stabilnost državne kase. Taj novac možemo iskoristiti za investicije u školstvo, zdravstvo i slično - naveo je Mazalica.

On kaže da je uloga Pravobranilaštva Republike Srpske velika, da je to važna institucija koja zastupa Republiku, štiti njenu imovinu i finansijske interese pred sudovima.

12.45 - Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je danas u Narodnoj skupštini da je ta institucija u 2017. godini imala ukupno u radu 83.607 predmeta iz svih oblasti, od čega je riješeno 30.810. Govedarica je, predstavljajući izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2017. godinu, podsjetio da je poređenja radi ta institucija u 2016. godini imala ukupno u radu 85.919 predmeta iz svih oblasti.

12.30 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. godinu u kojem se navodi da je cilj ove institucije usklađivanje pravosuđa BiH sa evropskim standardima.
Nije bilo završne riječi podnosioca izvještaja jer predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija dana nije mogao doći zbog ranije preuzetih obaveza.

Tokom skupštinske rasprave o ovom izvještaju, potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Јovičević rekla je da je Tegeltija trebalo da nađe načina da prisustvuje skupštinskoj raspravi, te da u završnoj riječi odgovori na sva pitanja narodnih poslanika.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da se zalaže za refrmu pravosuđa u BiH jer ima stvari koje nisu dobre i treba ih pobošljati, prvenstveno izmjenama zakona.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da je katastrofalno stanje u sdudstvu, ističući da VSTS BiH ne radi svoj posao jer bi, u suprotnom, stanje bilo drugačije.

11.25 - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da je važno otkloniti bilo kakav pritisak na tužilaštva i sudove, ali, isto tako, tražiti odgovornost i profesionalnost u njihovom radu.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. godinu, Kasipović je naglasio da je strašna situacija da pojedini ljudi leže po 40 godina u zatvorima zbog retroaktivne primjene zakona koji nije mogao biti korišten u predmetima ratnih zločina.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po okončanju ove sjednice, trebalo bi da počne i treća redovna sjednica.

Prenos skupštinskog zasjedanja pratite na RTRS plus i našem portalu.

Poslanici su juče razmotrili više izvještaja.