latinica  ћирилица
06/03/2019 |  18:46 ⇒ 07/03/2019 | 10:25 | Autor: RTRS

Ivancov: Balkan ne treba stavljati pred izbor - sa Rusijom ili sa EU (FOTO)

Rusija će podržati sve usaglašene odluke konstitutivnih naroda BiH, kad je riječ o spoljnoj politici ove države i svaki status Kosova i Metohije koji bude prihvatljiv za Beograd. Izjavio je ovo ruski ambasador u BiH Petar Ivancov na predavanju "Rusija u savremenim međunarodnim odnosima", održanom na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Ivancov je, u punom amfiteatru, govorio i o značaju nastavka dobre saradnje Srba i Rusa u oblasti obrazovanja, ekonomije i duhovnosti.

Ambasador Ivancov je rekao da Rusija želi stabilnost na Balkanu. Kad je riječ o putu BiH ka Evropskoj uniji, Rusija će, kaže njen ambasador, podržati svaku odluku donesenu bez uslovljavanja.

- Najvažnije je da pred Balkan ne bude postavljen izbor – ili sa Rusijom, ili sa Evropskom unijom i NATO-om. Smatramo da postoje mogućnosti dobrih odnosa sa svim državama - istakao je on.

Ivancov je rekao da se Rusija ne miješa u dogovore tri naroda BiH u vezi sa NATO-om, ali da kao država-garant Dejtonskog sporazuma primjećuje da nema konsenzusa Srba, Hrvata i Bošnjaka o tom savezu. Moskvi je, kaže, neprihvatljiv i pritisak Visokog predstavnika i pojedinih država članica Sjevernoatlantskog saveza na Srbe. 

Predavanje Ivancova (Foto: RTRS)

- Imamo dobre odnose sa BiH, a Republika Srpska kao dio BiH je naš važan partner. Imamo posebne veze sa Srbima i to su kulturne, istorijske, duhovne, imamo sličnosti naših jezika - naveo je Ivancov.

Ovo predavanje, prva je aktivnost Udruženja "Glas Republike". U Udruženju ističu da im je veoma važno što je ambasador jedne od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, prihvatio njihov poziv.

- To je zemlja koja se prostire od Evrope do Azije i koja ne može da ne učestvuje u međunarodnim odnosima i da ne igra veliku ulogu. Moskva danas širom svijeta učestvuje u rješavanju konflikata diplomatskim političkim sredstvima - naglasio je predsjednik "Glasa Republike" Mile Aljetić.

Organizator ovog događaja, Udruženje "Glas Republike" okuplja radnike i nekadašnje i sadašnje studente univerziteta u Banjaluci.