latinica  ћирилица
07/03/2019 |  11:31 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Odbor NSRS: Ograničiti marže i na medicinska sredstva

Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske razgovarao je danas sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja o uvođenju novog pravilnika o medicinskim i ortopedskim pomagalima za bolesnu djecu i odrasle.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Odbor je pozvao Agenciju za lijekove BiH da internim aktima definiše modele utvrđivanja ispunjenosti standarda medicinskih sredstava prilikom upisa u registar.

Odbor će uputiti zahtjev Vladi Republike Srpske u kojem će tražiti da zakonom koji reguliše oblast ograničavanja trgovinskih marži, ograniče i marže na medicinska sredstva, na način kako je to sada uređeno kada su u pitanju lijekovi.

Ovo je jedan od zaključaka jutrošnjeg sastanka koji je Odbor imao sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejanom Kusturićem.

Zamjenik predsjednika Odbora, Srđan Mazalica, rekao je nakon sastanka da se ovakvi problemi uvijek trebaju rješavati u institucijama, a ne u medijima. On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je Fond riješio problem sa predstavnicima udruženja, odnosno korisnika pelena.

Kusturić je istakao da kontinuirano imaju probleme zbog neuređenog tržišta, nedefinisanih marži i distributera koji koriste pacijente i od toga imaju dobru zaradu.

– Nadam se da će nam ovim zaključkom da se definišu marže biti omogućeno da racionalnije trošimo sredstva jer Fond nije profitabilna i institucija – istakao je Kusturić.

On je dodao da je Fond sa predstavnicima svih udruženja dogovorio da do 1. aprila izmjene pravilnike u nekim dijelovima po pitanju proceduralnog ostvarivanja prava.