latinica  ћирилица
08/03/2019 |  17:45 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Beogradski maturanti u akciji solidarnosti

Cijeli jedan razred beogradske Deste gimnazije traži posao kako bi platili putovanje svojim drugarima koji za to nemaju novca.

Sve je počelo od oglasa kojeg je na društvenim mržama objavila njihova razrednica, a cijela akcija je postala udarna vijest gotovo istog trenutka.

Ovaj plemeniti čin prvi su podržali glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, koji su gimnazijalce pozvali da im statiraju u njihovom novom projektu.

Kako kažu ovi đaci gimnazije, koja nosi ime Mihajla Pupina, prosto su zatrpani ponudama za različite poslove.

- Gledamo da završimo što više možemo, mada ne možemo, trenutno, da svima izađemo u susret. Neke, nažalost, moramo da odbijuemo, jer, opet, škola je na prvom mjestu - priča rzrednica, Dragana Možek.

Sa grupom učenika razgovarali smo upravo u trenutku kada su se vratili sa jednog od ovih poslova.

- Јutros smo bili u staračkim domovima, za 8. mart smo nosili bakama ruže. Podijelili smo se i bili smo u tri doma. Sljedeće nedjelje imamo odlazak u zoološki vrt, da čistimo. Ima dosta akcija, kaže učenik Sergej Munić.

- Ljudi daju i više novca, jer prepoznaju da radimo neku humanu stvar. Mnogi su se prijavili da uplaćuju humanitarno, da ne radimo ništa, a da nam daju novac. Mi bismo njih zamolili da novac daju bolesnoj djeci - istakla je učenica Milica Levajac.

Akcija će trajati do kraja juna, a đaci su ubijeđeni da će svi, bez izuzetaka, zajedno ići na ekskurziju.