latinica  ћирилица
10/03/2019 |  12:05 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Policija Brčko distrikta prošla trodnevnu edukaciju o suzbijanju nasilja u porodici

Službenici Policije distrikta Brčko, prošli su trodnevnu edukaciju o suzbijanju nasilja u porodici i djelovanju policije u ovoj oblasti. Cilj edukacije je i podizanje svijesti građana o značaju prijave i prevencije nasilja u porodici.

Na području distrikta Brčko, tokom 2018. godine policija je zabilježila 23 slučaja, a 2017. godini 17 predmeta nasilja u porodici. To nije relevantan podatak, jer do sada nije postojala jednistvena baza podataka.

- Od prošle godine, od uvođenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, biće objedinjeni ti podaci, tako da će institucije zajednički da unose svoje podatke, koji će biti na jednom mjestu i dostupne i udruženjima građana i drugim institucijama, koje se bave ovim slučajevima -  rekla je Tajana Ristić, predsjednik Udruženja aktivnih žena "DŽender", Brčko.

Novim zakonom u distriktu Brčko, jasno je precizirano, kako se postupa kada se otkrije slučaj nasilja u porodici i šta su čiji zadaci i obaveze.

- Prva instance jeste, svakako prijava nasilja, da li policiji ili nadležnom Centru za socijalni rad. Nakon toga, lice ulazi u sistem i najprije u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad, donosi se procjena da li je žrtvu potrebno izmjestiti iz porodice i na taj način joj pružiti bezbijednost i zaštitu - navela je Milka Stević, koordinator Sigurne kuće za žene i djecu i žrtve nasilja, Bijeljina.

Policajcima Distrikta Brčko svoja iskustva su prenijele i nevladine organizacije i tužioci Tužilaštava distrikta Brčko.