latinica  ћирилица
10/03/2019 |  14:29 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Otvorena manifestacija Kozarske poklade (FOTO)

Gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić i Prijedora Milenko Đaković danas su u Verićima svečano otvorili tradicionalnu manifestaciju Kozarske poklade.
Banjaluka - manifestacija "Kozarske poklade" - Foto: SRNA
Banjaluka - manifestacija "Kozarske poklade"Foto: SRNA

Na ovoj manifestaciji okupila su se kulturno-umjetnička društva sa područja banjalučke i prijedorske regije, čije će folklorne sekcije prisutnima predstaviti običaje potkozarskih sela.

Domaćice su za ovu manifestaciju, koja se održava dan uoči početka Velikog posta, pripremile bogatu ponudu raznih starih jela sa ovog područja, ali i gastronomske specijalitete savremene kuhinje.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što ovakve događaje, koji su prilika da se mještani okupe i prisjete svojih običaja, posjećuje veliki broj ljudi.

- Naša sela treba da žive, a jedan od načina da ih oživimo je obnova društvenih domova. U ovom kraju obnovljeno ih je nekoliko, zajedno sa igralištima za djecu. Cilj nam je i da stanovnicima obezbijedimo infrastrukturu i vodosnabdijevanje - rekao je novinarima Radojičić.

Banjaluka - manifestacija "Kozarske poklade" (Foto: SRNA)

Portparolka Turističke organizacije Banjaluke Branka Branković istakla je značaj ovakvih manifestacija, koje su čuvari običaja i koje sve više postaju primamljiva turistička atrakcija.

Ona je istakla da je ova manifestacija okupila više hiljada ljudi, a da su posjetioci došli i sa drugih kontinenata.

- Kozarske poklade spajaju ljude, jer se održavaju u Verićima i Bistrici, graničnom području Banjaluke i Prijedore -  rekla je Brankovićeva.

Prema njenim riječima, Turistička organizacija već 13 godina podržava ovu manifestacije, što će i nastaviti.