latinica  ћирилица
10/03/2019 |  15:37 ⇒ 11/03/2019 | 08:32 | Autor: RTRS

Srbija i SPC imaju isto mišljenje o pitanju Kosmeta

Situacija u kojoj se Srbija nalazi je teška, ali srpski narod i njegova država neće ostati na cjedilu, zaključak je sastanka partijarha Srpske pravoslavne crkve sa srpskim državnim vrhom. Poručili su da crkva i država imaju isto mišljenje o problemu i načinu kako da reaguju, što je veoma važno.

Narod na Kosovu i Metohiji neće ostati na cjedilu - zaključak je jednočasnovnog sastanka patrijarha Irineja i Sinoda Srpske pravoslavne crkve sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Srpski državni vrh upoznao je Crkvu o opasnostima koju nosi pritinska platforma za pregovore sa Beogradom. Problem je, kaže Vučić, izložio tačku po tačku, uz zaključak da su oni koji bi da zaustave Srbiju grdno pogriješili.

- Mi ćemo u teškim okolnostima nastaviti ubrzano da razvijamo Srbiju, ali svoj narod na Kosovu i Metohiji i našu državu Srbiju ni jednog trenutka nećemo ostaviti na cjedilu - poručio je Vučić.

Vučić je posebno razočaran postupcima institucija Evropske unije čije je lidere, kako kaže, molio da ne dozvole Prištini usvajanje platforme koja je za Srbiju uvreda za zdrav razum. Iz Brisela, kaže, ne očekuje reagovanje. Liderima kosovskih Albanaca poslao je poruku da Srbija jeste za dijalog, ali nakon ukidanja taksa.

- Prvo je vaš posao da ukinete taske, a onda da vidimo ima li nastavka dijaloga ili nema. Ako su ovo uslovi za dijalog, nemojte da gubimo vrijeme i novac za put do Brisela ili bilo kojeg drugog mjesta - rekao je predsjednik Srbije.

Za patrijarha je najvažnije da crkva i država imaju usaglašen stav. Srpski državni vrh pozvao je na češće sastanke sa vrhom Srpske pravoslavne crkve.

- Bitno je da imamo isto mišljenje o tim problemima i isto mišljenje o tome kako treba da reagujemo u ovakvim problemima. To je bila tema našeg sastanka - rekao je patrijarh Irinej.

Iako su stavovi usaglašeni nakon sastanka nije se moglo čuti koji će biti naredni koraci Srbije. Svaki potez na Kosmetu u Srbiji se detaljno analizira. Tako i jučerašnji sastanak američkog podsekretara Dejvida Hejla sa liderima privremenih institucija u Prištini.

- SAD su orijentisane da što prije dođe do deblokade dijaloga između Beograda i Prištine. Treba podsjetiti da već više od tri meseca Priština drži takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine što, na neki način, ni u regionalnom kontekstu ne doprinosi smirivanju tenzija - smatra Dragan Đukanović, direktor Centra za spoljnu politiku.

Platforma za pregovore sa Beogradom, između ostalog, podrazumijeva da, u ime Prištine, sa Beogradom razgovara tim na čijem je čelu Farmir Ljimaj, bivši oficir terorističke OVK, pred Haškim sudom osuđen za zločin nad Srbima i Albancima.

Podsjetimo, uoči razgovora sa američkim diplomatom, ministar u Vladi samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, najavio je da bi do ukidanja taksa na robu iz centralne Srbije i BiH moglo doći već naredne sedmice. Desi li se to zaista i nastavi li se dijalog, u njemu bi uz Evropsku uniju upravo SAD mogla igrati presudnu ulogu, smatraju beogradski analitičari.