latinica  ћирилица
11/03/2019 |  13:13 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva

U dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.
Spomen obilježje djevojčicama Milici i Nataši (foto: Facebook / Grad na Miljacki za svu raju i cijeli svijet) -
Spomen obilježje djevojčicama Milici i Nataši (foto: Facebook / Grad na Miljacki za svu raju i cijeli svijet)

Prigodnom programu tim povodom prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, politički i javni zvaničnici Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo i njegovih šest opština, đaci, profesori, članovi porodica stradale djece i građani Istočnog Sarajeva.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje i parastosa nastavnik istorije u OŠ "Sveti Sava" Miljan Maksimović održaće čas istorije.

Na današnji datum, 11. marta 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene su učenice ove škole Nataša Učur i Milica Lalović koje su igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica, koje tada bilo pod srpskom kontrolom.

Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina, koji, nažalost, još nije konačan za sada se nalazi 118 imena ubijene djece Srpskog Sarajeva, a na prostoru cijele Repšublike Srpske stradalo ih je 475.

Do danas nema nijednog sudskog epiloga ili podignute optužnice za bilo koje ubijeno dijete u Srpskom Sarajevu.

Spomen-obilježje ubijenoj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra prošle godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor OŠ "Sveti Sava" Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.