latinica  ћирилица
11/03/2019 |  13:32 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Infosrpska: Gaf američkog ambasadora Nelsona

Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta u Višegradu, polaganjem vijenaca, mirno i dostojanstveno obilježili godišnjicu hapšenja đenerala Draže Mihailovića.

- Tako je ambasador Nelson, tek što je stupio na novu dužnost, napravio gaf nedostojan diolomate tako velike i moćne države, čiji je predsjednik /Hari/ Truman svojevremeno odlikovao generala Dražu Mihailovića najvećim ordenom te zemlje. Kao i proteklih godina, tako su se i juče pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili mirno u Višegradu i odali počast komandantu Јugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću - navodi se u tekstu koji je objavio portal Infosrpska.

Za razliku od Nelsona, dodaje se u tekstu, američki ambasador u Srbiji Kajl Skat redovno, svake godine od kako je ambasador u Beogradu, prisustvuje obeležavanju godišnjice operacije "Halijard" u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje su za vrijeme Drugog svjetskog rata četnici sa mještanima spasili 500 američkih vazduhoplovaca.

- Uvijek bi na tom mjestu rekao da je važan događaj koji govori o junaštvu Srba - četnika koji su spasili američke vojnike, čuvali ih, hranili dok nisu evakuisani nazad u Ameriku. Skat je davno rekao da se u američkoj javnosti ne zna mnogo o operaciji "Halijard" i da bi trebalo više govoriti o tome - podsjeća se u tekstu.

Predsjednik SAD Hari Truman odlikovao je generala Dražu Mihailovića, ali to, dodaje se u tekstu, očigledno novi američki ambasador ne zna, jer onda ne bi rekao ništa protiv polaganja vijenaca u čast Draže Mahailovića u Višegradu, već bi i sam prisustvovao.

- Ovako se stavio na stranu potomaka fašističkih sluga i "Handžar divizije" iz Sarajeva. A tek je počeo svoj ambasadorski mandat. Kakav gaf?! - zaključuje se u tekstu koji je objavio portal Infosrpska.