latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:56 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Višković: BiH da usvoji jednoobrazan zakon za sve

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je iz medija upoznat o osudama skupa u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog pokreta, ali da bi BiH trebalo da donese zakon kojim će ovo pitanje biti uređeno za sve jednako i kojim bi tačno bile propisane procedure.

- Ne bih favorizovao jedne ili osuđivao druge, imamo takvih slučajeva na sve tri strane. Podržavam ovo što je u Austriji urađeno kada je riječ o obilježavanju u Blajburgu. Ne može se jedan skup pretvoriti u političke poruke, u izazivanje mržnje ili određenih netrpeljivosti - rekao je Višković novinarima komentarišući jučerašnje obilježavanje 73 godine od hapšenja Draže Mihailovića koje je u Višegradu organizovao Ravnogorski pokret.

On smatra da je ovo prilika novom Savjetu ministara i sazivu Parlamentarne skupštine da to pitanje urede, a onako kako ga urede, Republika Srpska će ga poštovati.

Višković smatra da se jučerašnjem događaju pridaje mnogo medijskog prostora.

Članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske juče su položili cvijeće na Spomenik palim borcima u Višegradu, a potom su u Dobrunskoj Rijeci obilježili 73 godine od hapšenja načelnika Štaba vrhovne komande Јugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Mihailovića.

Ovaj događaj izazvao je burna reagovanja u Federaciji BiH, kao i pojednih predstavnika međunarodne zajednice.