latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:44 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Infosrpska: Za Regana je đeneral Draža bio heroj

Komandant Јugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović, za zasluge u borbi protiv okupatora, 2. februara 1943. godine odlikovan je Ratnim krstom, najvišim francuskim vojnim odličjem.

Odlikovao ga je Šarl de Gol, glavnokomandujući svih francuskih trupa i pokreta otpora, ističući da je Mihailović "legendarni heroj koji nikada nije prestao da se bori protiv zajedničkog neprijatelja", prenosi portal Infosrpska.

- Predsjednik SAD Hari Truman, i to na prijedlog glavnokomandujućeg savezničkih snaga na Zapadnom frontu i kasnijeg predsjednika SAD Dvajta Ajzenhauera, odlikovao je Mihailovića najvišim ordenom koji stranac može da dobije. Pukovnik Albert Sajc, izaslanik generala Donovana, šefa OSS-a, glavne američke vojne obavještajne službe, Mihailoviću pripisuje posebnu zaslugu što Romel nije uspio da uđe u Aleksandriju - ističe se u tekstu.

Ovaj portal prenosi da je Ronald Regan, guverner Kalifornije i američki predsjednik, 8. septembra 1979. godine, između ostalog, napisao da "konačna tragedija Dragoljuba Mihailovića ne može da izbriše iz sjećanja njegovu herojsku i često usamljeničku borbu protiv dvostruke tiranije koje su savladale njegov narod - nacizma i komunizma".

- Franklin Delano Ruzvelt poklanjao je zaslužnim pojedincima luksuznu knjigu pod naslovom "Četiri slobode". Јednu takvu knjigu Ruzvelt je poklonio i generalu Mihailoviću i ona se sada čuva u Beogradu, u arhivu Srpske akademije nauke i umjetnosti - navodi se u tekstu koji je objavio portal Infosrpska.