latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:06 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Predstavljena markica 800 godina SPC

Pošte Srpske promovisale su markicu povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Štampana je u tiražu od 15.000 komada.

Božidar Došenović, autor i koautor idejnog rješenja markice, i akademik Milivoje Unković, postavili su grb Srpske patrijaršije, lik Svetog Save, hram Svete Trojice u Banjaluci i hram Svetog Save na beogradskom Vračaru kao glavne motive nove edicije poštanske markice.

Kompanija Pošte Srpske izdanjem ove markice obilježava veoma značajan događaj - 800 godina od dobijanja autokefalnosti SPC, kojom je otvoren i put u nezavisnost srpske države. 

Pošte Srpske" u proteklih mjesec i po dana, izdale su dvije poštanske markice - prvu kojom je obilježeno 500 godina Goraždanske štamparije i drugu povodom 800 godina autokefalnosti SPC. 

Nova edicija markica, osim izvanrednog dizajna će, pored elemenata koji se podrazumijevaju za poštanske markice, kroz motive kulturološkog sadržaja, igrati značajnu ulogu u prezentaciji srpske kulturne baštine, naročito kada je riječ o osmovjekovnoj tradiciji Srpske crkve, i biti u ulozi ambasadora kulture Srpske u svijetu.