latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:14 | Autor: SRNA

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Kalinoviku

Pred Sudom BiH počelo je suđenje bivšem komandantu Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku u proljeće 1995. godine, a tužilaštvo ističe da će saslušati 47 svjedoka i četiri vještaka, te iznijeti iskaz preminulog svjedoka i obimnu materijalnu dokumentaciju.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Tužilac Milanko Kajganić je u uvodnoj riječi naveo da su napadi izazvali širenje straha i terora, kao i iseljavanje stanovništva.

- Dokazaćemo da je napade vršio isključivo Četvrti korpus - rekao je Kajganić i dodao da je Tužilaštvo provjeravalo i djelovanje jedinica Prvog korpusa.

Odbrana je prije početka suđenja tražila odgađanje glavnog pretresa na neodređeno vrijeme, jer nije dobila svu potrebnu dokumentaciju, prenosi Birn.

Branioci su naveli da su preuzeli dokaze iz Suda i Tužilaštva BiH, na osnovu kojih je odbrana zaključila da joj je potreban veći broj dokumenata iz arhiva Ministarstva odbrane BiH.

Advokat Mirsad Crnovršanin istakao je da nije im odobren pristup arhivu, te da je odbijen zahtjev za pristup optuženom, uz obrazloženje da se protiv njega vodi krivični postupak.

Prema dopisu Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva bezbjednosti BiH, za pristup arhivu braniocima i istražiocima potrebna je posebna bezbjednosna dozvola, a provjere za to, kako je rekao Crnovršanin, traju duže.

Branilac Kadrija Kolić rekao je da je onemogućavanje pristupa optuženom suprotno evropskim standardima i pravu na pravično suđenje, navodeći da je Tužilaštvo u ovom predmetu vodilo istragu od 2013. do 2018. godine bez ograničenja pristupa arhivima.

On je istakao da je odbrana precizirala koja naređenja i izvještaje traži i ograničila se na period od dva mjeseca.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staništa Gluhajić zakazao je za 2. april nastavak suđenja i saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva, dodavši da će sud urgirati da se što prije pribave saglasnosti.

On je napomenuo da će odbrana, ukoliko bude potrebe, moći naknadno pozvati svjedoka da mu predoči dokumente koje očekuje.

Optužnica po tri tačke tereti Drekovića da je od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH u mjestu Bjelimići, na području opštine Konjic, naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći.

U napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvoro učenika ranjeno. U druga dva napada, ranjen je četvorogodišnji dječak i još jedan civil.