latinica  ћирилица
13/03/2019 |  08:23 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

Petronijević: Sa pravnog stanovišta očekuje se oslobađajuća presuda Karadžiću

Odbrana očekuje da prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 20. marta pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu bude izrečena oslobađajuća presuda ukoliko drugostepeno vijeće dokaze bude sagledavalo sa pravnog, a ne političkog stanovišta, izjavio je Srni advokat Goran Petronijević.
Goran Petronijević (Foto:sputnjik) -
Goran Petronijević (Foto:sputnjik)

- Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravičnog odlučivanja, kvalifikacije i sagledavanja dokaza i činjenica koje su se pred Haškim tribunalom u toku postupka mogle videti, mi smo potpuni optimisti da drugostepena presuda mora biti mnogo, mnogo bolja od ove sad, pa i oslobađajuća - kaže Petronijević, koji je član Karadžićevog pravnog tima.

On ukazuje da se, ukoliko pri donošenju drugostepene presude budu preovladali politički razlozi, kao dosad, može očekivati sve i svašta, ali i ističe da se iskreno nada da u Hagu sada "duvaju drugačiji vetrovi".

Prema Petronijevićevim riječima, odbrana je u žalbi insistirala da drugostepeno vijeće posebno obrati pažnju na manjkavost svih dokaza koji se Karadžiću stavljaju na teret, a posebno na njegovu vezu sa jednom od glavnih tačaka optužnice, koja je ostala - takozvani genocid u Srebrenici.

- Ukoliko drugostepeno veće bude dobro sagledalo da prvostepeno nije imalo dokaza za bilo kakvu povezanost Karadžića sa tim događajem, moraće vrlo ozbiljno da interveniše na njegovoj presudi u smislu dužine trajanja - smatra Petronijević.

On je naveo da se Tužilaštvo žalilo na tačku jedan, odnosno oslobađanje krivice po optužbi za takozvani genocid u više opština tokom 1992. godine i u skladu sa tim i na visinu kazne.

Petronijević ističe da je ta optužba apsolutno pala, kao i u svim presudama do sada, pri čemu ima i pravosnažnih odluka u tom pravcu.

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14.00 časova.