latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:11 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Višković: Privrednici stub budućnosti Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković otvorio je danas u Banjaluci 23. Međunarodni sajam građevinarstva "Grames 2019" i Sajam elektro-mašinske industrije i inovacije "Demi 2019" i poručio da su privrednici stub budućnosti Srpske.

- Ono što radi realni sektor je temelj svake države i svakog društva. Privrednike vidim kao partnere u razvoju Srpske i treba da radimo zajedno i nađemo najbolja rješenja koja će biti dobra za vas i ljude koje zapošljavate i kojima obezbjeđujete egzistenciju - rekao je Višković u obraćanju na svečanoj seremoniji otvaranja sajma.

On je dodao da će Vlada biti servis i podrška privrednicima kroz kreiranje privrednog ambijenta i zakonskih rješenja.

- Ona će omogućiti da se još više i brže razvijate i omogućite vašim zaposlenima veće plate i primanja, da sačuvate postojeća i otvorite nova radna mjesta, a time i da zadržimo naše građane da oni i njihove porodice ostanu da žive na ovim prostorima" -naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada akcenat stavlja na realni sektor i pomoć privredi.

- Srpska pored političke treba da ima i ekonomsku stabilnost. To nam garantuje da ćemo preživjeti sve nasrtaje na Republiku Srpsku. Naš zajednički cilj je jaka i ekonomski stabilna Srpska - istakao je Višković.

Rekao je da veliki broj izlagača i činjenica da su se na sajam vratile neke kompanije koje se prethodnih godina nisu pojavljivale šalju poruku da Srpska pravi poželjan poslovni ambijent.

- Vlada je tu da pomogne privredi, razumijem njihove zahtjeve, ali moramo raditi zajedno na kreiranju rješenja. Poslovnim asocijacijama i privrednicima su otvorena vrata da dođu da razgovaramo, dogovaramo i napravimo najbolja zakonska rješenja - poručio je Višković.

Predsjednik Vlade je rekao da je konačni zajednički cilj smanjenje opterećenja privredi, ali da se ne bih do kraja saglasio da Srpska ima najveća opterećenja.

- Treba da smanjimo opterećenja, ali treba i da riješimo problem sive zone. Da bismo to riješili, očekujem najveću pomoć od privrednih subjekata i privredne zajednice jer oni najbolje znaju šta država treba da uradi. Predložio sam im da formiramo zajedničke timove koji će kreirati zakonska rješenja da bismo smanjili sivu zonu. Nećemo je eliminisati u potpunosti, ali bih bio presrećan da je smanjimo za 50 odsto - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, ne može biti značajnijeg smanjenja opterećenja za realni sektor sve dok ne budu pronađeni alternativni izvori iz kojih će biti povećavana prihodovna strana u budžetu, što je uslov da bi i na rashodovnoj strani mogli davati olakšice.

- Matematika je jasna i nije pitanje da li neko to želi ili ne želi. Ne želim da dovedem u pitanje isplatu penzija, plata ili socijalnih davanja. Onog momenta kada obezbijedimo realne izvore za povećanje prihoda u budžetu onda ćemo dogovoriti rasterećenja koja oni očekuju. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati određena zakonska rješenja - kaže Višković.

On je istakao da je sve što Vlada radi kroz akcione planove i izmjene zakonskih rješenja na tom putu.

- Značajnije stvari se mogu desiti kada Vlada i poslovna zajednica iskreiraju zakone koje će poštovati i jedni i drugi. Tom dogovoru se nadam i bio bih realan kada kažem da od 1. januara iduće godine imamo zakonska rješenja koja će našu sivu zonu svesti na realno podnošljivu. Siva zona postoji i u svim zemljama Evropske unije samo su njeni procenti znatno manji nego u BiH - rekao je Višković.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević istakao je da mu je zadovoljstvo da je na sajmu predstavljeno mnogo inovativnih rješenja i programa.

- Ministarstvo će podržati svako ulaganje u nove tehnologije i na taj način olakšati poslovanje privrednicima. Građevinarstvo ostvaruje ekspanziju kroz brojne projekte u Srpskoj i pomaže njenom i razvoju privrede - naglasio je Petričević.

Pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Dragan Јevtić naglasio je da su za ovu godinu planirali izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora.

- Planiramo izvršiti pojednostavljivanje procedura, a naročito prilikom dobijanja dokumentacije koja je potrebna za izgradnju - istakao je Јevtić.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da se nalaze u kampanji "Banjaluka se gradi" i svaki dan otvaraju neki infrastrukturni projekat koji je usko vezan za građevinarstvo.

- Mi ove godine direktno finansiramo projekte u vrijednosti od oko 40 miliona KM, a imamo rekordnu godinu i kada je riječ o visokogradnji. Mi stvaramo pozitivan ambijent, ali je najveći problem da nađemo dovoljan broj izvođača radova koji mogu da isprate ovaj tempo - istakao je Amidžić.

Predsjednik kompanije Boksit iz Milića Rajko Dukić ocijenio je da privreda Srpske iz godine u godinu napreduje i da mjere Vlade koje su trenutno u primjeni i koje su planirane idu ka tome da podrže realni sektor.

"Bez proizvodnje dobara ovdje nema opstanka. Očekujem da će biti napravljeni pomaci u rasterećenju privrede čime će biti stvorene mogućnosti da privrednici više ulažu u nove tehnologije, proizvodnju, zapošljavanje i školovanje kadra, a tada će i budžet dobiti više. Vrlo brzo treba napraviti reforme u oblasti obrazovanja jer nemamo radne snage, ona nam odlazi u inostranstvo iako imamo i dobre plate. Neophodno je smanjiti i obim sive ekonomije - kaže Dukić.

Predsjednik uprave Banjalučkog velesajma Dobrica Žugić rekao je da su na sajmove stiglo više od 130 izlagača iz 11 država.

- Najviše ih je iz regiona, Evrope, ali ima ih i iz daleke Kine. Predstavljeno je mnogo noviteta, ove godine je lajt motiv sajma ekologija, odnosno ekološki odobreni proizvodi, očuvanje energije i slične teme - navodi Žugić.

Sajam će biti otvoren svaki radni dan od 10.00 do 19.00 časova, a u subotu do 16.00 časova.