latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:04 ⇒ 15:28 | Autor: SRNA

Izetbegović: Blizu dogovor sa SNSD i HDZ o formiranju Savjeta ministara

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je vrlo blizu dogovor sa SNSD-om i HDZ-om o formiranju Savjeta ministara.

On je za početak naredne sednice najavio novi sastanak ove tri stranke izrazivši očekivanje da će nakon toga biti stvoreni preduslovi za formiranje Savjeta ministara.

Izetbegović je rekao novinarima da je SDA sačinila prijedlog izjave u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH i da je odgovor HDZ-a na taj prijedlog stigao prekjuče, a od SNSD-a sinoć.

Prema njegovim riječima, predložena izjava bazirana je na očuvanju mira, stabilnosti, nastavku bitnih reformskih procesa, brizi o povratnicima, borbi protiv korupcije.

- Mi smatramo da sve treba bazirati na Ustavu i vladavini zakona koji su ranije usvojeni - rekao je Izetbegović i dodao da je potrebno nastaviti integracione procese.

Lider SDA nije želio da precizira da li će usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO i dalje biti uslov SDA za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara navodeći da to nije sadržano ni u dokumentu predloženom HDZ-u i SNSD-u.

- Dopustite nam svima da spasimo obraz, da nađemo neko rješenje koje je najbolji presjek onoga za šta smo zainteresovani i da ova zemlja nastavi naprijed - zaključio je Izetbegović.

On je dodao da je Godišnji nacionalni program tehničko pitanje i da ga ne treba dizati na politički nivo.

- Kada dođemo u situaciju da se odlučuje o eventualnom ulasku u NATO, to će biti posebno pitanje i trebaće ga preispitati. U međuvremenu se treba kretati - rekao je Izetbegović.

Govoreći o današnjem sastanku Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom, Izetbegović, koji je predsjedavajući ovog Doma, rekao je da su razmijenjena mišljenja o nastavku reformskog procesa.

- Dobili smo jedan papir, vidjenje Evropske komisije u BiH kako oni vide nastavak reformi - rekao je Izetbegović i podsjetio da u BiH postoji konsenuzus u vezi sa evropskim putem.