latinica  ћирилица
14/03/2019 |  11:36 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Đi u Doboju otvorio učionicu za kineski jezik

Ambasador Kine u BiH Đi Ping danas je u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Doboju otvorio učionicu za fakultativnu nastavu kineskog jezika.
Đi Ping u Osnovnoj školi "Sveti Sava", Doboj - Foto: SRNA
Đi Ping u Osnovnoj školi "Sveti Sava", DobojFoto: SRNA

Kineski ambasador je naglasio da je riječ o nastavku obrazovne i kulturne saradnje Kine i Republike Srpske, a zahvaljujući podršci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Vlade Srpske.

Đi je novinarima rekao da je Ambasada Kine u BiH obezbijedila određena materijalno-tehnička sredstva za opremanje učionice u dobojskoj školi "Sveti Sava" i najavio sličnu aktivnost za Osnovnu školu "Srbija" u Šamcu.

On je najavio podršku Ambasade za obezbjeđivanje nastavnog osoblja i sredstava i izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za izučavanje kineskog jezika, što je dovelo i do osnivanja Konfucijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci, kao i Katedre za sinologiju na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović naveo je da izučavanje kineskog jezika u Srpsku ulazi na velika vrata, zahvaljujući i ekonomskoj saradnji sa Kinom.

Načelnik Odjeljenja za osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Gordana Dukić podsjetila je da je još u februaru lani počela nastava kineskog jezika u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu, koju su izvodili studenti završnih godina Katedre za sinologiju Univerziteta Istočno Sarajevo, a od ove godine će je voditi nastavnici iz Kine nakon što bude potpisan sporazum resornog ministarstva i Konfucijevog instituta iz Banjaluke.

Dukićeva je napomenula da se kineski jezik izučava i u školama u Šamcu, Foči i Banjaluci.

Ona je navela da je na prijedlog Zavoda usvojen nastavni plan i program za kineski jezik, koji će se učiti po dva časa sedmično, kako bi djeca saznavala i o tradiciji Kine i tako gradila mostove prijateljstva sa ovom državom.

Direktor dobojske Osnovne škole "Sveti Sava" Radmila Dakić rekla je da se fakultativna nastava kineskog jezika organizuje jednom sedmično, te da je pohađa 300 učenika, prema uzrastu podijeljenih u 10 grupa.

Dakićeva je dodala da nastavu drži profesor sinologije Min Gao iz Kine.

Gao je rekla da je zadovoljna uslovima rada, kao i stepenom znanja učenika.