latinica  ћирилица
14/03/2019 |  12:59 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Nova bolnica u Doboju unaprijediće zdravstvo regije (FOTO)

U Doboju je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove bolnice "Sveti apostol Luka". Kamen temeljac položili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i direktor kompanije Čajna sinofarm internešnel korporejšn, Li Kan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da svjedočimo važnom događaju, koji je za mnoge nekad bio i nestvaran.

- Ova bolnica dobiće najsavremeniju opremu. Ovdje su se srele naša želja i potreba i sposobnost kineskih partnera da izgrade ovaj objekat. Doboj zaslužuje ovu bolnicu. Za 36 mjeseci ovdje ćemo se ponovo nađi, na ponos svih nas - rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da je preko 800 miliona KM uloženo u zdravstveni sektor Srpske otkako je SNSD sa koalicionim partnerima na vlasti.

- Privilegija je učestvovati u ovakvim projektima kakav je ovaj u Doboju - rekao je on.

On je poručio da će građani Doboja imati najsavremenije uslove za liječenje, dostojne 21. vijeka.

Zvanice (Foto: RTRS)

- Zdravstveni radnici će moći da pokažu sva svoja znanja koristeći najsavremeniju tehnologiju i opremu. Gradnjom ove bolnice zdravstveni sektor ne zaustavlja investicije. Gradićemo bolnice u Zvorniku, Foči i Gradišci - naveo je on.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Doboj Mladen Gajić rekao je da mu je čast i privilegija što je domaćin ovog događaja i polaganja kamena temeljca za bolnicu u Doboju.

- Ne sumnjam da će izgradnja teći predviđenom dinamikom. Mogu da kažem da ćemo u boljim uslovima pružati kvalitetniju uslugu. Uvođenje novih usluga od kojih je i angiosala prioritet, unaprijediće se zdravstvo ove regije - poručio je on.

On je zahvalio svima koji su radili na projektu nove bolnice, kao i građanima Doboja.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da je neizmjerno zahvalan svim zvaničinicima Srpske zato što je Doboj postao gotovo najveće gradilište u Srpskoj. 

Doboj: Kamen temeljac za novu bolnicu (Foto: RTRS)

- Ponosni smo što je Doboj postao značajan zdravstveni centar - istakao je Јerinić.

Prethodno su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i direktor kompanije Čajna sinofarm Li Kan, potpisali ugovor za projektovanje, izgradnju i opremanje nove zgrade dobojske bolnice.

Ministar zdravlja Alen Šeranić istakao je da Vlada Srpske nastavlja hrabro da ulaže u zdravstvo Srpske.

- Želim sve da vas pozovem da se za tri godine ovdje ponovo sastanemo i proslavimo otvaranje objekta nove bolnice "Sveti apostol Luka" - rekao je Šeranić.

Doboj: Kamen temeljac za novu bolnicu (Foto: RTRS)

Direktor kompanije Čajna sinofarm internešnel korporejšn izrazio je zadovoljstvo zbog projekta izgradnje nove bolnice u Doboju.

- Mi smo najveća kineska kompanija koja se bavi medicinskom i zdravstvenom opremom. Bavimo se i međunarodnim farmaceutskim poslovanjem - rekao je Kan.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da prvi put prisustvuje ovakvom događaju.

Čestitao je premijeru Srpske, predsjeddavajućem Predsjedništva BiH i institucijama Srpske na ovako velikom događaju.

- Odnosi Kine i BiH su krenuli putem brzog razvoja - dodao je on.

Svečanost povodom polaganja kamena temeljca (Foto: RTRS)

Projekat izgradnje po principu "ključ u ruke" predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu, s ciljem izgradnje moderne, savremeno opremljene bolnice za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga po najvišim standardima, građanima Doboja i susjednih opština.

Radovi na izgradnji nove bolnice trajaće 36 mjeseci.