X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
M:TEL
14/03/2019 |  16:00 | Izvor: TANЈUG

Zagreb austrijskim medijima: "Zgranuti" zbog Blajburga

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje.
Skup u Blajburgu (Foto:  Hina) -
Skup u Blajburgu (Foto: Hina)

U saopštenju se navodi da mMnistarstvo žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao "fašistička zabava", "najveće okupljanje neonacista u EU" ili "skup ustaša".

Ocjenjuju i da se grubo uopštavanje u izvještajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda.

U saopštenju MIP tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje, kažu, treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

"Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću: prećutkivala se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj", navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u MIP,  za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

Ministarstvo navodi i da je "zgranuto" primjedbom da se na Blajburgu slavi fašizam, što, kažu, stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima. Ujedno pozivaju austrijske medije da se distanciraju od "jednostranog i neodrživog nametanja krivice".