latinica  ћирилица
14/03/2019 |  19:30 ⇒ 15/03/2019 | 12:13 | Autor: RTRS

Tužilaštvo formiralo predmet o navodnom vrbovanje selefija za krijumčarenje oružja

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet kako bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i novinara Avde Avdića na portalu Žurnal, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru istrage biće ispitana sva lica koja su navode iznosila, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj nadležnih institucija, saopšteno je iz te pravosudne institucije. Istovremeno, stižu najoštrije osude iz Hrvatske zbog tvrdnji da su u toj, navodnoj "tajnoj operaciji", učestvovali hrvatski obavještajci i pojedine diplomate u BiH, te novinar RTRS-a Mato Đaković i Mektićev zamjenik Mijo Krešić. Prozvani za, kako kažu, gnusne laži, najavljuju i tužbe.

Umjesto da, kako jednom ministru bezbjednosti dolikuje a i zakon nalaže, informacije kojima, ni manje ni više već duge dvije godine "raspolaže", Dragan Mektić dostavi Tužilaštvu, po već uhodanom šablonu "osvanuli" su u medijima. Novinar Avdo Avdić piše, a Mektić "potvrđuje" kako su hrvatski obavještajci i diplomate - imenujući konzula u Tuzli Ivana Bandića, pokušali dva puta da vrbuju bh. selefije za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, prije svih u Dubnicu.

Aktivnosti su, prema istim "autorima", provođene uz pomoć zamjenika ministra bezbjednosti Mije Krešića i novinara RTRS-a Mate Đakovića, kao navodnog koordinatora sa MUP-om Srpske, koji je opet trebalo da bude saradnik ove navodne "tajne operacije".

- Mi već godinu, dvije dana raspolažemo određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude, bh. državljane, koji imaju veze sa selefijskim pokretom, da to oružje kupe i da transportuju u medžlis kod Doboja. Јa to povezujem sa onom polemikom koju sam ja nekad imao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, kada je govorila o 10.000 terorista i da je BiH problem, te da ugrožava stabilnost regiona - rekao je Mektić.

Istim stilom "povezuje" i Mektićevo mišljenje preslikava, u svom "ekskluzivitetu" i autor spornog teksta, Avdo Avdić. Uz vlastite "opservacije", kao jedini navodni dokaz, međutim, "konstruktori" nude tek fotografiju novinara RTRS-a u privatnom automobilu hrvatskog diplomate Bandića. Istom, koji je Đaković, za neupućene, od vlasnika kupio, a potom, za neupućene kaže, platio i porez i carinu, danima prije publikovane sarajevske "konstrukcije"!

No, oštro su reagovali hrvatski zvaničnici od agencije SOA do predsjednice republike. "Neistinite i zlonamjerne" navode odbacili. Ništa umjereniji nije ni hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Moram reći da je riječ o jednoj vrlo kreativnoj manipulaciji, SOA je već dala saopštenje i u cijelosti odbacila takve insinuacije. A što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika, to je još veći nonses. Dakle, oni su tu da u skladu sa Bečkom konvencijom, rade svoj posao, a nisu tu da se bilo čime drugim bave, niti se bave - kaže Plenković.

Prozvani Mektićev, samo po funkciji, zamjenik Mijo Krešić sve naziva gnusnim lažima i konstukcijama paraobavještajnog podzemlja.

- Ovako izrečene lažne konstrukcije vjerovatno su pokušaj skretanja pažnje sa istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala, što glasno zagovaram - navodi u saopštenju Krešić.

Najavljuje Krešić i kako će zatražiti procesuiranje onih koji su iskonstruisali ovakve gnusne laži i u javnost ih plasirali.

Tužbu protiv Mektića, Avdića i portala Žurnal najavljuje i Đaković.

- Bolestan um samo može napraviti ovakvu konstrukciju da danas, kada se svi bore protiv terorizma, neko mene stavlja u kontekst da naoružavam teroriste. Moji problemi sa Obavještajnom službom su počeli kada sam prešao da radim u Banjaluku, a za razliku od njih ja smatram da je i Banjaluka moja država - poručuje Đaković.

Navodi Đaković i da "meta na njegovu glavu" istovremeno znači i napad na glavnu tužiteljku Gordanu Tadić s kojom je u rodbinskim vezama, baš kao i Krešić.

Krešićev stranački kolega Dragan Čović kaže da je ova manipulacija prevazišla čak i do sada viđene estradne istupe aktera, u zadnjih nekoliko godina.

- Moramo biti zabrinuti zbog postojanja takvih grupa u BiH i onih višegradskih i svakih drugih, još više zbog onih grupa koje su danas infiltrirane kroz policijski, obavještajni i bezbjednosni sektor u BiH koji mogu omogućiti ovakve dezinformacije - jasan je Dragan Čović.

Da li su "informacije" ili dezinformacije nastajale u trenutku nastanka i fotografije na kojoj su autor teksta Avdić, "konstruktor" motiva za navodu tajnu akciju Mektić i direktor Obavještajne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica!?

Ili u nekom drugom nefotografisanom ispijanju zajedničke kafe, tek "obaviješteni" Avdić, umjesto da kao novinar bude zadovoljan što je njegovo "remek -djelo" iniciralo istražne radnje, sada nudi drugačiju "konstrukciju".

- Tužilaštvo je formiralo predmet iz samo jednog razloga - da zataška sve ovo - tvrdi Avdić.

"Opravdanje" su mu naravno rodbinske veze! No, slično "nepovjerenje" prema vaskolikom pravosuđu u BiH imao je duže od četiri godine i Mektić kada je pamfletima i bez ijednog dokaza iznosio tvrdnje o, primjera radi, umiješanosti MUP-a Srpske u "dilanje" droge. Ili brojne druge! I zbog toga je zaradio desetine tužbi! I Sve do sada pred različitim instancama, izgubio! I Avdić je bio čest gost pred sudovima. I vlasnik nekolicine otkaza s posla! I čime god da najavljene tužbe prozvanih u navodnoj tajnoj operaciji rezultiraju, stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorava:

- Ovo je ozbiljna destabilizacija zemlje, ovo je ozbiljno zastrašivanje građana, ova laž ima ozbiljnu političku pozadinu i zato treba biti oprezan sa ovim. Dakle, iza ovoga stoje poražene snage AID-a u OBA, jedan paraobavještajni dio u Agenciji koji hrani portale poput Žurnala, Faktora i td. I koji u stvari radi za nama prilično neprijateljske službe - navodi Galijašević.

Istih onih, upozorava, kojima žele da građanima odvuku pažnju od nebrojenih i nekontrolisanih vehabijskih zajednica u BiH, paradžemata, povratka DŽihadista sa sirisjkog ratišta, migranata koji BiH krstare... I naravno onih koji bi, usljed još jedne improvizovane krizne situacije, još malo da sjede u ministarskim foteljama. Јer, kaže Galijašević, Hrvatska kao članica EU i NATO alijanse ne može i ne smije sebi dozvoliti da se poigrava sa navodnim naoružanjem vehabija i selefija.