latinica  ћирилица
15/03/2019 |  07:48 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

U najsmrtonosnijem napadu u istoriji Novog Zelanda 49 mrtvih (FOTO/VIDEO)

Najmanje 49 osoba je ubijeno, a desetine ranjeno u pucnjavama u dvije džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu. Uhapšen je napadač, identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant, a privedena su još dvojica muškaraca i jedna žena. Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda.

Tarant, koji je preuzeo odgovornost za napade, pozvao je u svom manifestu na ubistvo političara koji su "neprijatelji" evropskih zemalja.

On je na vrhu liste stavio njemačku kancelarku Angelu Merkel, kao i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i gradonačelnika Londona Sadika Kana.

Novi Zeland-napad (Foto: AP/Mark Baker)

Svjetski mediji su prenijeli da je Tarant u svom antimigrantskom manifestu, kao jedno od glavnih opravdanja za napad, naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017.

Podsjećamo da su uhapšena ukupno četiri napadača, među njima i jedna žena.

Navedeno je da je u jednoj džamiji ubijena 41 osoba, u drugoj sedam, te da je još jedna osoba podlegla povredama u bolnici.

Zvaničnici su rekli da se radi o dobro pripremljenom i planiranom napadu.

Masakr na Novom Zelandu (Foto: Tanjug/AP/Mark Baker)

Napad je počeo u vrijeme molitve oko dva sata po lokalnom vremenu. Pucnjava je počela u džamiji El Nur, u centru Krajstčerča.

Napadač je prvo zapucao na dio džamije u kojem su bili muškarci, a zatim je krvavi pir nastavio u prostoriji gdje su bile žene. Među nastradalima ima i djece.

Novi Zeland-policija (Foto: AP/Mark Baker)

Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern potvrdila je da su četiri osobe uhapšene, da imaju ekstremistička gledišta i da nisu bili pod posebnom nadzorom policije.

Ona je rekla da je na teritoriji cijele zemlje bezbjednost podignuta na najviši nivo.

Počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber izjavio je da u masakru nema državljana Srbije.

Tarant je uživo prenosio preko interneta masovnu pucnjavu unutar džamije Al Nur.

U automobilima napadača pronađena je velika količina eksploziva.

Novi Zelanad, napad (Foto: Sputnjik)

Na Tarantovom oružju nalazi se i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen", čiji su pripadnici vršili zločine u Srbiji i BiH tokom Drugog svjetskog rata.

Tarant je na svom oružju, između ostalog, pisao i ćirilicom i to imena - crnogorskog vojvode Marka Miljanova Popovića, srpskog kneza Stefana Lazara, Miloša Obilića i Baje Pivljanina. Na oružju su ispisana i imena - Dmitri Senjavin, admiral Edvard Kodrington, vojskovođa Marko Antonio Bragadin i general Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Sve ove istorijske ličnosti spaja jedno, zbog čega im je napadač iz Krajstčerča vjerovatno i zloupotrijebio imena - u nekom periodu borili su se protiv turske otomanske vojske.

Novozelandski i australijski mediji, takođe, navode da je napadač u automobilu prije napada slušao i neke nacionalističke pjesme, među kojima se razaznaju i one na srpskom jeziku.

Pucnjava u džamiji na Novom Zelandu (Foto: Mark Baker/AP)

AP prenosi da je Tarant preuzeo odgovornost u objavljenom manifestu koji je na Novi Zeland došao s jedinim ciljem da isplanira i obuči se za napad.

Australijski premijer Skot Morison opisao je napadača kao "pripadnika desnice" i "nasilnog teroristu".

Stanovnicima najvećeg grada na Јužnom ostrvu savjetovano je da ne izlaze iz domova nakon napada. Djeca su bila zaključana u školama.

Iz svijeta stižu brojne osude zastrašujućeg napada.

I zvaničnici Republike Srpske osudili su ovaj napad i uputili izraze najdubljeg saučešća.