latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:53 ⇒ 22:25 | Autor: SRNA

Uskoro konačan izvještaj komisije za reviziju kvaliteta akreditacije

Komisija domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuka o akreditaciji završila je danas eksternu evaluaciju banjalučkog Univerziteta i 16 prijavljenih studijskih programa, te dala načelne preporuke za unapređenje rada, rekla je koordinator ove komisije Duška Radmanović.

- Komisija je postigla konsenzus o svim kriterijumima i u ocjeni svih studijskih programa i očekujemo da će konačan izvještaj biti vrlo brzo završen - rekla je Radmanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je pojasnila da Komisija ne daje konačnu ocjenu i ne može odmah nakon trodnevne posjete banjalučkom Univerzitetu da saopšti kako će izgledati konačni izvještaj, ali da preovladava pozitivan preliminarni utisak.

Prema njenim riječima, predmet evaluacije bila je ispunjenost visokih standarda važećih u evropskom prostoru visokoškolskog obrazovanja, kako za ustanove, tako i za studijske programe koji su prošli i prethodnu stručnu provjeru kroz postupak recenziranja.

Ona je navela da je Komisija za eksternu evaluaciju, sastavljena od međunarodnih eksperata, predstavnika akademske zajednice, privrede i studenata, od srijede, 13. marta, boravila na banjalučkom Univerzitetu i sastala se sa rukovodstvom, te imala odvojene sastanke sa timom za kvalitet i pripremu samoevaluacionih izvještaja.

Radmanovićeva je dodala da je Komisija održala sastanke i sa predstavnicima studentskih službi, biblioteka, predstavnicima Sekretarijata i Sektora za materijalno-finansijske poslove Univerziteta, predstavnicima Kancelarije za međunarodnu saradnju, studijskih programa iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Strain Posavljak rekao je da će Univerzitet nakon dobijanja konačnog izvještaja Komisije napraviti planove realizacije preporuka iz izvještaja.

Posavljak je istakao da će Univerzitet nastaviti sa pripremama za akreditacije ostatka studijskih programa prvog i drugog ciklusa, zaključujući da trenutno ima pripremljenih 26 izvještaja o samovrednovanju.

Komisija za eksternu evaluaciju koju je imenovala Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske vršila je eksternu evaluaciju Univerziteta u Banjaluci u procesu reakreditacije visokoškolske ustanove.

Vršena je i eksterna evaluacija 16 studijskih programa 27. decembra 2017. godine, a nakon toga u aprilu 2018. godine Univerzitet je ušao u procese reakreditacije univerziteta kao ustanove.