latinica  ћирилица
15/03/2019 |  19:02 ⇒ 22:38 | Autor: RTS

Tarant pravdao napad osvetom za ubistvo djevojčice Ebe Akerlund

Napadač na džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu Brenton Tarant je u svom antimigrantskom manifestu pisao o razlozima svojih postupaka, pa je tako kao jedno od glavnih opravdanja za napad, naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017, prenijeli su svjetski mediji.
Brenton Tarant (Foto: www.facebook.com) -
Brenton Tarant (Foto: www.facebook.com)

Tada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio ljude i ubio njih četvoro.

Naveo je da se djevojčica vraćala iz škole kući kada je ubio islamista.

- Nisam više mogao ignorisati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu ignorisati  napisao je Tarant.

Eba, koja je bila djelimično gluva, nestala je nakon što je Akilov ukradenim kamionom uletio u grupu ljudi u Stokholmu.

Poslije napada njeni roditelji su na društvenim mrežama objavili njene fotografije kako bi je pokušali pronaći.

Ubrzo se pojavila informacija da je djevojcica poginula u napadu.

Eba je u Trantovom manifestu spomenuta više puta.

- Eba je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Eba. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt natjerala me da učinim ovo - napisao je Tarant.

Otac djevojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorista sa Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.

- Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje sa imenom moje kćeri na njemu. Kada ćemo napokon moći tugovati u miru - rekao je Akerlund za švedski Aftonbladet.

Brenton Tarant - od kovrdžavog dječaka do teroriste

Tarant je djetinjstvo proveo u Graftonu, malom gradu na sjeveru Novog Јužnog Velsa u Australiji. 

Pohađao je lokalnu srednju školu, a potom se 2009. zaposlio kao lični trener u fitnes centru Big River DŽim gdje je radio do 2011.

Vlasnica teretane Rejsi Grej izjavila je sa TV mrežu Ej-Bi-Si da je bio jako disciplinovan, hranio se zdravo i strogo poštovao režim vježbanja, a kada je dao otkaz putovao je svijetom.

- Bio je jako predan vježbanju, ali i učenju drugih. U teretani je provodio puno vremena, dizao tegove. Učestvovao je u programu besplatne fizičke aktivnosti za siromašniju djecu u zajednici i to ga je veoma radovalo - ispričala je Grejova.

Dodala je da nikad nije pričala s njim o političkim ili vjerskim stavovima, te da ga nije nikad čula da drugima priča o tome.

- Znam da je puno putovao otkako je napustio Grafton. Išao je na druge kontinente. Znam da je bio u raznim zemljama i doživljavao razna iskustva pa bih rekla da se na tim putovanjima njemu nešto dogodilo - navela je Grejova.

Tarantov otac je bio profesionalni sportista koji je iza sebe imao 75 trijatlona, a umro je od raka 2010. sa samo 49 godina. 

Boravio je u Evropi, a obišo je jugoistočnu i istočnu Aziju.

Između ostalog, bio je u Sjevernoj Koreji gdje se fotografisao pozirajući s grupom turista.

Opisao se kao "običan bijeli muškarac iz obične, radničke porodice s niskim primanjima".

Na porodičnoj fotografiji, koju su objavili australijski mediji, Brenton je još beba s plavom kovrdžavom kosom, u tatinom naručju.

Grejova je navela da od bliže porodice Tarant ima majku i sestru.

Australijski premijer Skot Morison potvrdio je ranije da je Tarant državljanin Australije i opisao ga kao nasilnog, ekstremno desnog teroristu.