latinica  ћирилица
16/03/2019 |  10:20 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Egzodus sarajevskih Srba je pečat državnosti Srpske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da egzodus više od 150.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja trajan i neizbrisiv pečat državnosti Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Dejtonskim mirovnim sporazumom Republika Srpska jeste dobila međunarodno priznanje, ali je ogromnom žrtvom i egzodusom Srba iz Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Rajlovca, Ilidže, Nedžarića i sa Grbavice trajno zaokružena kao slobodna teritorija na kojoj žive Srbi i kao entitet sa svim elementima državnosti. Zato se egzodus i cijena koju su za državnost Republike Srpske platili sarajevski Srbi nikada ne smiju zaboraviti - poručio je Košarac u izjavi Radio-televiziju Republike Srpske, povodom obilježavanja 23. godišnjice egzodusa sarajevskih Srba.

Više od 150.000 Srba iz Sarajeva, kojima se pridružilo i više od 10.000 Srba izbjeglih sa područja srednje Bosne, napustilo je svoje kuće i ognjišta u periodu od 23. februara do 19. marta 1996. godine. Oni su to učinili nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je veći dio teritorija i opština tadašnjeg Srpskog Sarajeva pripao Federaciji BiH.

Košarac je upozorio na činjenicu da se mali broj Srba vratio u Sarajevski kanton, u kome i danas traje proces sprečavanja povratka i uništavanja srpske imovine.

- Nama lekcije o demokratiji, multietničnosti i multikulturalnosti Sarajeva, u kome prema popisu iz 2013. godine živi svega tri odsto Srba, pokušavaju da drže sljedbenici politike Alije Izetbegovića, koji je učinio sve da što veći broj Srba napusti Sarajevo i koji je 1996. godine prijetio da će svaki Srbin koji je nosio pušku biti izveden pred sud - podsjetio je Košarac.

On je naglasio da su Srbi iz Sarajeva, koji su svoju teritoriju i svoja ognjišta uz ogromne žrtve odbranili tokom rata i koje su morali napustiti nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, naučili suštinsku lekciju prema kojoj nema slobode bez svoje države.

- Zato su i danas sarajevski Srbi, bilo da žive u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu ili Višegradu, u Srbiji ili širom svijeta, veliki branioci i čuvari Republike Srpske, bez koje nema opstanka i slobode srpskog naroda. Zbog toga institucije Republike Srpske svake godine trebaju da obilježavaju egzodus sarajevskih Srba kao jedan od istorijskih događaja bez kog Republika Srpska ne bi bila ono što je danas - poručio je Košarac.