latinica  ћирилица
16/03/2019 |  17:24 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Milunović: 16. mart - važan datum u istoriji srpskog naroda

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je Vlada Srpske ustanovila 16. mart - dan sjećanja na egzodus Srba iz Sarajeva kao 26. važan datum u istoriji srpskog naroda.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je na Palama, gdje je prisustvovao kulturno-duhovnom programu povodom 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba, istakao da je burna srpska istorija uslovila da se moraju slaviti, kako uspjesi, odnosno pobjede i bitke, tako i mnoga stradanja Srba.

On je rekao da su Srbi, odmah nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića u martu 1992. godine, shvatili šta im se na prostoru BiH sprema, te su uzeli puške i herojski se borili da odbrane svoja ognjišta i ne izgube nijedan metar srpske teritorije.

- Sarajevsko-romanijski korpus je hrabro branio svoje položaje, podnio strašne žrtve - 4.000 boraca je položilo život za spas svojih porodica, svoja ognjišta i svoju slobodu i otadžbinu - rekao je Milunović i dodao da političkom odlukom u Dejtonu 1995. godine Srbi nisu dobili prostore koje su odbranili.

Podsjetivši da su na području Sarajevsko-romanijske regije srpski borci i civili neprestano bili izloženi borbenim dejstvima, Milunović je naveo da je u 10 sarajevskih opština ubijeno 6.377 Srba.

Prema njegovim riječima, Srbima u Sarajevu, u tom periodu, ništa nije preostalo već da napuste odbranjena u ratu vijekovna ognjišta.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se egzodus sarajevskih Srba ne može uporediti ni sa čim sličnim u srpskoj istoriji.

- Oni su junački odbranili svaki pedalj srpske zemlje, slobodu svog naroda, ali su, iz bezbjednosnih razloga, napustili svoja ognjišta 1995. godine, čime su pokazali svijest i patriotizam da žive u Republici Srpskoj - rekao je Savčić.

On je naveo da se srpski narod, nakon izgubljenih bitaka uglavnom pokretao sa svojih ognjišta, ali da to nije bilo u ovom slučaju.

Savić kaže da u srpskom jeziku ne postoji prava riječ koja bi na pravi način opisala i oslikala egzodus sarajevskih Srba.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da sarajevski Srbi nisu otišli sa svojih ognjišta, kako se to plasiralo u muslimansko-hrvatskim i inostranim medijima, zbog nevještih i brzopletih političkih odluka, već iz bezbjednosnih razloga.

- To je bila odluka naroda i kolektivna i pojedinačna, isključivo i prvenstveno iz bezbjednosnih razloga - istakao je Vuković.

On je dodao da to nije ishitrena već odgovorna i ozbiljna odluka ljudi koji su morali otići iz pet opština koje su pripadale Republici Srpskoj i u tom periodu gradu Srpskom Sarajevu.

U kulturno-duhovnom programu u Kulturnom centru na Palama učestvovali su guslar Dušan Pejić, hor Filozofskog fakulteta, dirigent i solista Јelena Čamur, uz klavirsku pratnju Marije Mastilo, a priređena je izložba fotografija koja svjedoče o potresnom iseljavanju sarajevskih Srba u zimu 1995/1996. godine.

U sklopu sjećanja na egzodus sarajevskih Srba služen je pomen i položeni vijenci na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu, te služen parastos u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji za sve Srbe stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu.