latinica  ћирилица
16/03/2019 |  17:47 ⇒ 17/03/2019 | 00:06 | Autor: RTRS

Ugljevik: Poreska uprava provjerava navode iz anonimne prijave

Kulturno-sportska udruženja iz Ugljevika pod lupom su kontrolnih organa Poreske uprave.

Povod je anonimna prijava, u kojoj se navodi da se finansiraju iz budžeta opštine Ugljevik, ali igračima ne uplaćuju poreze i doprinose na lična primanja.

Od nadležnih organa zatraženo je da preduzmu mjere, radi sprečavanja navodnih malverzacija.

Kulturno - sportska udruženja i ostala udruženja građana finansiraju se iz budžeta opštine Ugljevik i potroše godišnje oko 550.000 KM ne uplaćuju poreze i doprinose na lična primanja. Tu se pere novac, jer je ostavljen veliki prostor za malverzacije. Molimo Vas da po ovoj prijavi preduzemete aktivnosti sprečavanja pranja novca i ispitate gore navedene radnje. Prema našem mišljenju u pitanju su krivična djela - piše u anonimnoj prijavi.

Anonimna prijava, u kojoj se upozorava na nepravilnosti u radu udruženja, alarmirala je kontrolne organe Područne jedinice Poreske uprave u Bijeljini.

- Malo ćemo kontaktirati sa predstavnicima opštine da vidimo koje su klubovi dobili najviše donacija već kako se oni finansiraju i u tom smislu ćemo planirati kontrole sve u skladu sa zakonskim propisima - ističe Duško Vulović iz Područne jedinica Poreske uprave u Bijeljini.

U sportskim klubovima, čiji predsjednici nisu željeli pred kameru, pravdaju se da nemaju profesionalne ugovore sa igračima koji su angažovani dobrovoljno. Ograničena sredstva onemogućavaju malverzacije, kažu u Košarkaškom klubu Rudar 2015.

Prethodnih godina ovaj klub je izmirivao obaveze, ali zbog velikih troškova napustili su prvu ligu i sada rade sa mlađim igračima.

- Zato što su to stipendisti i đaci, a za takve slučajeve se ne moraju plaćati porezi, jedino što plaćamo to su naši treneri, a za te obaveze mi uredno obračunavamo obaveze - kaže Milorad Јovičić, predsjednik KK Rudar 2015 Ugljevik.

Upravo zbog nezimirivanja obaveza, prije par godina nekadašnji šampion Republike Srpske - Fudbalski klub ''Rudar'" je propao, a njegov stadion otišao na doboš.

- Samom činjenicom da je FK Rudar zbog takvih malverzacija i odnosa je ugašen zbog neplaćenja doprinosa tako da smo morali ugasiti klub i sad on se takmiči u trećoj ligi - pojašnjava Relja Dragić, član Komisije za izbor sportiste.

Među prozvanima u anonimnoj prijavi je i KUD "Rudar" ,čiji je predsjednik Milan Lazić, istovremeno i direktor preduzeća "Kompred".

U KUD-u je kaže volonterski osam godina, a u direktorskoj fotelji nešto više od godinu dana i tu, tvrdi, nema ništa nezakonito, kao ni u poslovanju ovog društva

- U KUD-u Rudar nema profesionalaca, nema zaposlenih, nek provjere mislim da nema ništa sporno - smatra Lazić.

U opozicionom SNSD-u smatraju da je pozadina anonimnog pisma razmirica unutar vladajuće koalicije SDS-a i radikala , koji su se sporječkali oko novca. Budžetski kolač ne dijeli se na ravne časti, sportski klubovi postali su plijen političkih partija.

- Udruženje FK ''Rudar'' je dobilo 3.000 maraka, a škola sporta je dobila 25.000 KM, predsjednik Skupštine tražio povećanje na deset hiljada sa tri, a načelnik nije dozvolio - napominje Dalibor Kojić, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a.

A načelnik tvrdi da se raspodjela 250.000 maraka godišnje za sportska udruženja vrši na osnovu jasnih kriterijuma i da ni revizija nije imala primjedbi.

- Postoji konkurs, pravila koja su precizno definisani i na osnovu toga određujemo količinu novca koja se dodjeljuje određenim sportskim udruženjima i nevladinim organizacijama - poručuje Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik.

Upućeni ,ipak, tvrde , da po onoj staroj narodnoj "ko je bliže vatri, bolje se i ogrije", tako i sportski klubovi koji su bliski SDS-u dobiju najviše novca. Ako se u kontroli dokažu navodi iz anonimnog pisma - da klubovi nisu plaćali poreze i doprinose na lična primanja moraće da ih plate u određenom roku, ili će se ići u prinudnu naplatu. Čeka se na donošenje novog Zakona o sportu koji bi trebalo da unese više reda u ovu oblast.