latinica  ћирилица
16/03/2019 |  18:19 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Linta: Na djelu uzurpacija šuma protjeranih Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da se u Hrvatskoj vrši bespravna sječa šume protjeranih Srba, posebno u četiri sela u opštini Donji Lapac na lijevoj obali Une, te traži da se spriječi dalja uzurpacija i upotrijebe aviosnimci iz osamdesetih godina na kojim se jasno vide obilježena imanja vlasnika ili suvlasnika.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je istakao da "Hrvatske šume" koriste neriješeno pitanje katastra i zemljišnih knjiga i vrše bespravnu sječu i otuđenje velike količine drvne mase bez znanja i odborenja vlasnika ili suvlasnika.

Prema njegovim riječima, činjenice pokazuju da se siječe šuma čiji su vlasici Srbi, dok se ostale površine ne diraju.

- U posljednje vrijeme to je posebno uočljivo na području četiri sela u opštini Donji Lapac - Bušević, Kestenovac, Donji Štrpci i Veliko Seoce koji su poslije Drugog svjetskog rata pripojeni Hrvatskoj. U pitanju je područje lijeve obale rijeke Une i jednog od najljepših vodopada na području bivše Јugoslavije Štrbačkog buka - objasnio je Linta.

On je napomenuo da vlasnici šuma u ova četiri srpska sela tvrde da je osamdesetih godina prošlog vijeka izvršeno aviosnimanje toga područja i da su aviosnimci negdje sakriveni.

Linta traži da Hrvatska upotrijebi aviosnimke na kojima se jasno vide sva obilježena imanja vlasnika ili suvlasnika, da se riješi pitanje vlasništva u zemljišnjim knjigama, čime bi bila pravna i fizička lica bila spriječena da vrše dalju uzurpaciju šuma protjeranih Srba.

On je naglasio da su Srbi na ovom području vodili vjekovnu brigu o svojim imanjima i šumi vjerujući da država neće da koristi neriješene imovinsko-pravne odnose i da bespravno siječe šumu.

Linta je rekao da je protjeranim Srbima potrebno mnogo novca i vremena da bi sudskim putem dokazali svoje vlasništvo.

- Ako se uzme u obzir da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano, što potvrđuju brojne činjenice, jasno je da protjerani Srbi nemaju gotovo nikakve šanse da se u borbi sa `Hrvatskim šumama` izbore za pravdu i zaštite svoju imovinu - smatra Linta.