latinica  ћирилица
16/03/2019 |  20:38 ⇒ 17/03/2019 | 00:03 | Autor: RTRS

Žandarmerija potisnula demonstrante iz RTS-a (FOTO/VIDEO)

Učesnici protesta "Јedan od pet miliona", predvođeni liderima opozicije, upali su u zgradu Radio-televizije Srbije zahtijevajući uživo uključenje u program. Nakon višesatnih pregovora, oni su, uz insistiranje Žandarmerije, napustili zgradu RTS-a. Ministar policije Nebojša Stefanović poručuje da će svi koji su izvršili upad odgovarati pred zakonom.
Demonstranti u zgradi RTS (foto: N. Fifić) -
Demonstranti u zgradi RTS (foto: N. Fifić)

23.45 - Boško Obradović je ispred zgrade RTS-a zatražio od prisutnih da se raziđu i pozvao ih da se u 11.55 okupe ispred zgrade Predsedništva, za kad je predsjednik Vučić sazvao konferenciju za novinare povodom upada u zgradu RTS-a. Obradović je najavio i ponovno okupljanje ispred zgrade Јavnog servisa u 19.30 ukoliko ne bude obezbeđeno gostovanje predstavnika opozicije ili organizatora protesta u Drugom Dnevniku. 

23.35 - Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević rekao je da su zaposleni u RTS-u bili spriječeni da profesionalno obavljaju svoj posao. Ljudi su nasilno upali u RTS i hodnicama prolazili sa motornom testerom. Sve naše ekipe su bile blokirane u zgrade. Izvinjavam se svim zaposlenima, ljudima iz tehnike, produkcije, informativnog programa što im ni mi ni država nismo omogućili da obavljaju svoj posao. Ove večeri su ti protesti izgubili legitimitet - rekao je Bujošević.

23.15 - Lideri opozicije i demonstranti još uvijek su ispred zgrade RTS-a. Porujuču da neće otići.

22.59 - Policija je izvela iz zgrade Radio-televizije Srbije sve učesnike protesta, uključujući i lidere Saveza za Srbiju Dragana Đilasa i Boška Obradovića, javlja Tanjug. Neki od njih su pokušali ponovo da uđu u zgradu RTS-a, ali im nije dozvoljeno.

22.55 - Na drugoj vanrednoj konferenciji za medije ministar Stefanović rekao je da je policija na miran, ozbiljan način, poštujući zakon, uspostavila red i mir i zaštitila sve koje rade na RTS-u.

22.35 - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras da upad dijela demonstranata i lidera Saveza za Srbiju u zgradu RTS-a predstavlja nasilje, a ne politiku.

22.30 -  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra u 12.00 časova će se obratiti javnosti.

22.15 – Žandarmerija je potisnula demonstrante i predstavnike opozicije iz prostorija Јavnog servisa. Ispred zgrade RTS-a u Aberdarevoj situacija je napeta.

22.13 – Ministar policije održaće još jednu konferenciju za medije u 22.45. 

22.10 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom upada učesnika protesta "Јedan od pet miliona" u zgradu RTS-a, da je svaka slika nasilja štetna za Srbiju i da prevazilazi svako političko pravo na okupljanje.

22.00 – Demonstranti pregovaraju sa Žandarmerijom i situacija je povremeno napeta. Neki demonstranti napustili su zgradu RTS-a.

21.50 – Boško Obradović i Dragan Đilas, kao i demonstranti, odbijaju da napuste zgradu RTS-a. Nekoliko kordona pripadnika Žandarmerije na hodnicima.

Demonstranti upali u RTS (Foto: RTS)

21.40 – Udruženje novinara Srbije traži od lidera opozicije i demonstranata da mirno napuste zgradu RTS-a.

21.30 – U zgradi Radio-televizije Srbije nekoliko kordona policije. Demonstranti su i dalje hodnicima, zahtijevaju uključenje uživo u programu. 

21.15Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da će svako ko se poslužio nasiljem prilikom upada demonstranta u RTS odgovarati pred zakonom prekršajno i krivično.

Građani ispred Aberdareve (Foto: RTS)

21.00 – Ministarstvo kulture poziva demonstrante da napuste zgradu RTS-a. Poručuju da upad u zgradu RTS-a predstavlja prelazak one delikatne linije koja društvo deli od anarhije i bezakonja.

20.30 – Svi ulazi u RTS su blokirani. Prisutni pripadnici Žandarmerije. 

Zgrada RTS-a (Foto: Novosti)

Učesnici protesta prethodno su jajima gađali zgradu Јavnog servisa i najavili da će održati imrovizovani "Dnevnik slobodne Srbije".

Demonstranti su ispred RTS-a bili podijeljeni u dvije grupe – kod ulaza u zgradu u Takovskoj i na parkingu u Aberdarevoj ulici.