latinica  ћирилица
17/03/2019 |  17:10 ⇒ 21:15 | Autor: SRNA

Nada u novu Evropu i pravedan pristup kosovskom pitanju

Italijanski, češki i slovenački političari i intelektualci danas su na međunarodnoj konferenciji u Beogradu, osudili odnos Zapada prema kosovskom pitanju kao kršenje međunarodnog prava i izrazili očekivanje da će vlade njihovih zemalja povući priznanje samoproglašenog Kosova, čije je postojanje opasnost i za Evropu.

Na skupu pod nazivom "Kosovo i Metohija u novoj Evropi" u organizaciji Srpskog sabora "Zavetnici", izražen je optimizam i nada da će rezultat predstojećih izbora za Evropski parlament rezultovati "novom Evropom" koja će kosovskom pitanju pristupiti na pravedan način.

Predstavnik italijanske partije Liga i član Odbora za preispitivanje odluke Italije o priznanju takozvanog Kosova Stefano Pavezi poručio je da je Kosovo srce i Srbije i Evrope, a da borba koja je u toku "nije samo borba između Albanije i Srbije već i između lošeg i dobrog, između hrišćanskog i islamskog svijeta, koji ne želi da Evropa bude hrišćanska".

Pavezi je poručio da je u Italiji prikupljeno 6.000 potpisa podrške građana inicijativi za preispitivanje odluke Italije o priznanju samoproglašenog Kosova i izrazio uvjerenje da će ona dobiti podršku u italijanskom parlamentu i uspjeti da pokažu italijanskim političarima da je "Kosovo, ustvari, Srbija".

- Kosovo je posljednja granica Evrope. Zajedno sa prijateljima Rusima moramo da branimo ovu posljednju granicu. Kosovo je skup terorista. Tu treba da bude posljednja politička bitka, da se odbrani ova posljednja granica kojoj danas prijeti albanski i muslimanski narod - rekao je Pavezi.

Član italijanskog Odbora za preispitivanje odluke o priznanju takozvanog Kosova, istoričar Stefano Bonilauri, istakao je presudni značaj predstojećih izbora na nivou EU, izrazivši nadu da će cijela Evropa biti promijenjena i podržati populističke snage što će dovesti do politike približavanja sa Ruskom Federacijom i za Srbiju pozitivnog ishoda u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- Mi podržavamo ponovno razmatranje priznavanja Kosova. Sadašnja Evropa ne brani sopstvene interese već podržava interese Amerike. Borba u Italiji za Kosovo i Metohiju treba da pokaže da je Srbija naš prijatelj i to sve treba da radimo preko parlamenta - rekao je Bonilauri.

Srpski istoričar Aleksandar Raković naveo je da su Albanci stigli na ove prostore prvi put krajem 15. vijeka zajedno sa Osmanlijama i do kraja 19. vijeka ostali nedefinisani konstrukt i plemensko društvo, koje je identitetski objedinjavala samo netrpeljivost prema susjednim Slovenima, što su Beč i Budim iskoristili kako bi ih postavili kao protivtežu Slovenima.

On je istakao da je Kosovo i Metohija danas neotuđivi dio pravoslavne civilizacije, isto koliko i Carigrad i Kijev, te da je za Evropu isto važno pitanje kao pitanje Јerusalima na Bliskom istoku.

Raković je ocijenio da u ovom momentu ne postoji okvir da se pravično riješi pitanje Kosova i Metohije i zaključio da je potrebno zadržati "status kvo" do nekog drugog povoljnijeg vremenskog okvira, kada će se moći riješiti pravično - tako da se Kosovo i Metohija potpuno reintegriše u ustavno-pravni okvir Srbije.

Јurij Krivošejev, zamjenik predsjednika partije Ruski narodni savez Sergeja Baburina, istakao je da se na prostoru Kosova i Metohije odvija kolosalna humanitarna katastrofa i osudio dvostruke standarde EU u odnosu prema, kako je naveo, više od milion Srba protjeranih sa svojih ognjišta na prostoru bivše Јugoslavije.

Krivošejev je ukazao da na Kosmetu traje permanentni etnonacionalni sukob u kojem Albanci imaju apsolutnu podršku međunarodne zajednice, a srpska zajednica je ne samo progonjena zbog etničke, nego i religijske pripadnosti, a pokazatelj toga su stotine srušenih crkava.

- Ta humanitarna katastrofa, koja postoji i nastavlja se, nakazno je lice Evrope. Na predivnom i multikulturnom licu Evrope, koja kao svoj osnovni princip proglašava ljudska prava i slobode, kolosalno su krvave ogrebotine, a to je krvava sudbina desetina i stotina hiljada Srba koji su bili primorani da napuste svoje domove na Kosovu i Metohiji - zaključio je Krivošejev.

Predsjednik Ruske platforme za saradnju evropskih progresivnih snaga Andrej Getmanov rekao je da je samoproglašeno Kosovo globalni projekat SAD protiv slovenskog svijeta i pravoslavlja i kontrolisani haos koji treba da drži na uzdi srpski narod.

Getmanov se založio za novi "plan dejstva prema pitanju Kosova i Metohije".

Potpredsjednik Slovenačke nacionalne stranke Јani Ivanuša, poslanik u slovenačkom parlamentu, podsjetio je da je njegova partija glasala protiv toga da Ljubljana prizna takozvano Kosovo i poručio da ta stranka i dalje smatra KiM integralnim dijelom Srbije.

On je istakao da je međunarodno pravo na strani Srbije, koja je bila ne samo žrtva oružanog rata, već i informativnog, koji Amerika i EU vode na ovim prostorima, te zaključio da je jedino racionalno da Slovenija povuče priznanje samoproglašenog Kosova.

- Smatramo da je pitanje Kosova i Metohije unutrašnje pitanje Srbije i protivimo se intervenciji sa strane. Ovo pitanje se mora rješavati u okvirima važećih međunarodnih normi, čiji je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN sastavni dio - rekao je Ivanuša.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Srđan Perišić istakao je da globalizacija posustaje, jer se javljaju otpori svođenja čovjeka na individuu koja posjeduje samo nagone, oslobođenu identiteta i svoje nacije.

- Suverenisti ili populisti, kako je rekao kolega iz Italije, ili realisti u međunarodnim odnosima, zalažu se za primat nacionalnog suvereniteta u međunarodnim odnosima, a na unutrašnjem planu oni baštine i lijeve ideje po pitanju prava i ekonomije, zalažu se za socijalnu državu - naveo je Perišić.

On je ocijenio da borba između globalista koji su za unipolarni poredak koji je već na izmaku i suverenista koji su multipolarni ili višecentrični daje mogućnost i Srbima na Balkanu da se opredijele za "novu Evropu".

Prema njegovim riječima, povratak Evrope nacionalnoj državi je posljedica toga što je EU u svojoj suštini antievropski projekat i nadnacionalna birokratska struktura, koja guši pravu evropsku ideju naroda i entiteta, te kao takva EU nema budućnost.

- Na pragu smo izgradnje nove Evrope, Evrope svih nacija i nadam se da će izbori za još postojeći Evropski parlament u maju pokazati drugačije lice Evrope - zajedničke, a ne raspolućene NATO paktom koji djeluje na podjeli Evrope, Srba na Balkanu i udaljavanju Rusije, koja je evropska zemlja - naveo je Perišić.

On je naglasio da zato Srbija i Srbi treba da se strpe još, da izdrže sve zahtjeve za podjelom Kosmeta.

- To nije istinska ideja nove Evrope, već zahtjev globalističkih tehnologa, da se njihova tvorevina zvana NATO-Kosovo primi u članstvo u UN - rekao je Perišić.

On je učesnicima skupa prenio pozdrave od Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kao učesnici na ovom skupu bili su najavljeni i gosti iz Češke, koji nisu mogli da prisustvuju, ali su podržali skup i srpski narod pismom koje su potpisali poslanik Češke socijaldemokratske stranke Јaroslav Foldina i režiser Vaclav Dvoržak.