latinica  ћирилица
17/03/2019 |  18:15 ⇒ 18/03/2019 | 07:38 | Autor: RTRS

Bolnica Srbija otvara vrata pacijentima

Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu sutra će, preseljenjem pacijenata iz starog u novi objekat, zvanično početi da radi.

Prelazak svih odjeljenja trebalo bi da bude završen do kraja mjeseca, kaže direktor ЈZU Bolnica Srbija Nebojša Šešlija. Bolnica je potpuno izgrađena i opremljena savremenom opremom. Medicinsko osoblje se intezivno obučava za rad na novim uređajima. Uskoro bi trebalo da počnu i radovi na priključenju bolnice na gradski vodovod.

Ogrnuta u potpuno novo "ruho", bolnica Srbija od ponedjeljka ispisuje novu stranicu u skoro 100 godina dugoj istoriji pružanja zdravstvenih usluga u Kasindolu, odnosno Istočnom Sarajevu.

- Prvi pacijenti u bolnici Srbija biće od ponedeljka 18. marta u stacionaru u sobama, u novom objektu - potvrdio je Šešlija.

U prvim danima prelaze nehiruške grane - interno, neurologija, pulmologija i pedijatrija, dok će se u hiruškim granama organizovati dežurstva u starom i novom objektu do konačnog preseljenja.

- Nezahvalno je govoriti o kompletnom preseljenju, ali sve očekujemo do kraja mjeseca u novom objektu - dodao je Šešlija.

Novosagrađena bolnica sa tri operacione sale, savremenom ginekologijom, jedinicom za intezivnu njegu i ostalim odjeljenjima, opremljenim po standardima 21. vijeka, ali i osposobljenim kadrom, ulijeva nadu da građani sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije neće morati da potežu do drugih zdrastvenih centara da sebi traže lijeka.

- Potpuno nova oprema, počev od laparoskog stuba, monitora, stolova, lampi, elektrokautera i što se tiče nas, ispunjeni su svi uslovi da se ovdje rade složene operacije koje do sada nismo mogli da radimo - istakao je Milorad Šupić, načelnik Hirugije bolnice Srbija.

Početku rada nove bolnice raduje se svih 376 zaposlenih od kojih je 100 nemedicinske struke. Uslovi u kojima su do sada radili ne mogu se porediti sa novim objektom i instaliranom opremom.

- Ovo je istorijski momenat. Imaćemo najmodernije uslove u regionu, gdje će pacijenti sigurno biti zadovoljni - riječi su Borjane Petrović, glavne medicinske sestre bolnice Srbija.

Paralelno sa preseljenjem, novosagrađane bolnica biće priključena na gradski vodovod. Do tada, bolnica se nesmetano snabdijeva sa starog vodovoda za koji postoji potvrda o ispravnosti vode.

- U toku su radovi na izradi projekta da bi vodovodna mreža bila uspostavljena od naselja Kasindo do objekta nove bolnice. U dogovorima sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo i sa načelnicima Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže mislim da će uskoro krenuti radovi na izgradnji mreže - istakao je Šešlija.

Bolnica Srbija povezana je sa polikliničkim dijelom i čini jedinstven kompleks od 15.000 kvadratnih metara sa 210 bolničkih kreveta. Izgradnja je koštala 54 miliona maraka.